Maandcolumn Enno Wiertsema: Nog inspiratie nodig voor een gedicht?

Terugkijkend op 2023 valt op dat de wereld een hoop ellende te verstouwen heeft gehad. De oorlog in Oekraïne die maar blijft aanhouden, de vreselijke aanslagen in Israël die ons hebben doen opschrikken, de gevolgen daarvan voor de mensen in Gaza en, dichter bij huis, de woon-, zorg-, stikstof- en andere vraagstukken die we crises noemen en die de gemoederen bezighouden. En dat alles ‘in het Chinese jaar van het konijn. Een jaar dat staat voor zachtheid, harmonie, succes… en vrede’, zoals ik eind vorig jaar schreef in een terug- en vooruitblik voor InFinance.


Gelukkig is er ook nog wel wat goeds te melden over het afgelopen jaar. We hebben in 2023 namelijk op grote schaal kunnen kennismaken met Artificial Intelligence (AI). Want afgelopen november was het exact een jaar geleden dat ChatGPT werd geïntroduceerd. Om leden daarmee kennis te laten maken organiseerden we, voorafgaand aan de najaars-ALV, een inspiratiesessie over AI waarin Bas Prins benadrukte om zo snel mogelijk te gaan spelen en oefenen met ChatGPT. Begin volgend jaar organiseren we hier een vervolg op: Bas Prins verzorgt dan een webinar over AI en ChatGPT, dus hou onze berichtgeving hierover in de gaten.

Op het Adfiz-bureau zijn we ook al volop aan het experimenteren met ChatGPT. Zo heeft ChatGPT:

  • een VVP-column voor mij geschreven over de invloed die AI kan hebben op onze sector,
  • een samenvatting geschreven van de AI-inspiratiesessie van Bas Prins,
  • analyses gemaakt van grote beleidsonderzoeken, zoals het consumentenonderzoek van het Ministerie van Financiën over de vraag naar financieel advies,
  • inspiratie gegeven voor de uitnodiging van de Adfiz Nieuwjaarsbijeenkomst 2024,
  • enkele vragen opgesteld voor het interview met demissionair minister Karien van Gennip in het Adfiz Magazine.

En dit zijn slechts enkele voorbeelden waarvoor we de hulp van ChatGPT hebben ingeroepen.

Ook privé maak ik gebruik van ChatGPT. Bijvoorbeeld afgelopen zomervakantie, toen ik de chatbot vroeg om voor mij een wandelroute uit te stippelen van maximaal twee uur die me langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Milaan zou voeren. Het werkt in alle gevallen als een tierelier, het is kinderlijk eenvoudig en bespaart een hoop tijd en uitzoekwerk. En ja, ik geef toe, in het begin is het even wennen. Een goede uitkomst staat of valt met het stellen van de juiste vraag (‘prompten’ in jargon). Maar het mooie is dat eenmaal die eerste vraag is gesteld, je met ChatGPT als het ware het ‘gesprek’ kunt aangaan en de chatbot opdracht kunt geven om een onsje meer of minder van dit of dat toe te voegen of rekening te houden met bepaalde zaken.


Om je een voorbeeld te geven: bij het opstellen van de uitnodiging voor de Nieuwjaarsbijeenkomst weet ik dat mijn collega’s van communicatie op een gegeven moment het thema ‘Lang zullen we leven’ als prompt hebben ingevoerd. En nadat er een concepttekst uitrolde, hebben gevraagd of het allemaal ietsje meer poëtischer kon. Daar rollen dan soms hilarische, totaal ‘over the top’ teksten uit. Teksten die we echt niet kunnen gebruiken voor de uiteindelijke uitnodiging. Maar daar gaat het ook niet om. Waar het wel om gaat, is dat het inspiratie, nieuwe invalshoeken en taalvondsten oplevert. En dat je zo al spelenderwijs leert wat er allemaal mogelijk is met ChatGPT, jezelf bekwaamt in het schrijven van goede prompts en ervaart wat ChatGPT wel en vooral niet kan. Dáár zit ‘m de winst.


Mijn wens voor 2024 is dat we als sector met z’n allen aan de slag gaan met ChatGPT. Want de ontwikkelingen gaan razendsnel en met een snelheid die we nog niet eerder hebben gezien. Zo duurde het zeven jaar voor 100 miljoen mensen wereldwijd gebruik maakten van het internet. ChatGPT bereikte dat aantal in slechts twee maanden. Dus ben je er nog niet mee aan het experimenteren? Start daar dan vandaag nog mee. En laat ChatGPT je helpen bij het schrijven van conceptteksten, het analyseren van polisvoorwaarden, het samenvatten van klantgesprekken of… het dichten van een Sinterklaasgedicht. Het gaat ons onnoemelijk veel tijd opleveren en ervoor zorgen dat we beter voorbereid zijn op toekomstige ontwikkelingen. Maar onthoud: het blijft een wiskundig model. En dat betekent dat wij als mens altijd kritisch naar de output moet blijven kijken. Wij zijn tenslotte de experts.


Ik wens je alvast fijne feestdagen en hoop je 11 januari te zien tijdens de Adfiz Nieuwjaarsbijeenkomst.

Bron: Adfiz
Geplaatst op 05-12-2023

< VorigeVolgende >


Share on: