Advies aan mkb bij complexe vraagstukken zoals verduurzaming en digitalisering

Financieel professionals zoals accountants, belastingadviseurs en verzekeringsadviseurs spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van mkb-ondernemingen. De uitdagingen waar deze bedrijven voor staan – van verduurzaming en digitalisering tot het omgaan met arbeidsmarktkrapte – vragen om een vernieuwde, integrale benadering.

Het mkb wordt steeds vaker geconfronteerd met zogenaamde ‘wicked problems’: vraagstukken die meerdere vakgebieden raken, waarbij financiële, maatschappelijke en strategische belangen met elkaar verweven zijn. Ondernemers verwachten van hun financieel adviseur niet alleen financiële expertise, maar ook een bredere blik op duurzaamheid, regelgeving en lange termijn strategieën. Hoe ga je als financieel professional om met deze verschuiving? Een tweetal lectoraten van de  Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) heeft hier expertise in ontwikkeld.

Fred de Jong, associate lector Sustainable Finance & Tax bij de HAN, licht toe: “De verduurzaming van het mkb gaat verder dan enkel investeren in groene technologieën. Het vereist een holistische aanpak waarbij financiering, maatschappelijke verantwoordelijkheid, verzekerbaarheid en wetgeving samenkomen. Financieel adviseurs zijn steeds vaker de spil in deze transitie.”

Thomas Lans, lector Kansrijk Ondernemen bij de HAN, vult aan:  “Veel ondernemers zien niet altijd de grote opgaven die hen te wachten staan, zoals verduurzaming en digitalisering, of weten niet hoe ze hun bedrijf moeten aanpassen,” zegt Lans. “Ons lectoraat onderzoekt deze vraagstukken en ontwikkelt innovatieve manieren om hierover met ondernemers in gesprek te gaan. We willen hen helpen kansen te herkennen en strategische keuzes te maken, zodat ze succesvol kunnen inspelen op een snel veranderende omgeving.”

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) organiseert een actualiteitencollege om financiële professionals concrete handvatten te bieden bij deze complexe vraagstukken. Het actualiteitencollege vindt plaats op 17 oktober 2024 van 17.00 tot 19.00 uur op de HAN Campus Arnhem (Ruitenberglaan 31, Arnhem). Deelname kost € 75,- en aanmelding kan via de website van de HAN. https://www.han.nl/agenda/2024/09/overstijg-de-cijfers-versterk-je-rol-als-mkb-adviseur/

Over de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN)
De HAN is een toonaangevende hogeschool die bekendstaat om haar sterke verbinding met het bedrijfsleven en de maatschappij. De lectoraten Kansrijk Ondernemen en Sustainable Finance & Tax spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van ondernemers en financieel professionals bij het ontwikkelen van toekomstbestendige strategieën.
 
Geplaatst op 01-10-2024

< VorigeVolgende >


Share on: