Aansprakelijkheid van vrijwilliger na brand in kringloopwinkel

Een verwoestende brand richtte enorme schade aan bij een kringloopwinkel en een hoveniersbedrijf, die werd geschat op maar liefst 700.000 euro. Verzekeraar ASR vergoedde de schade en stelde de 87-jarige vrijwilliger van de kringloopwinkel aansprakelijk.

Op 17 november 2020 ontstond er in een kringloopwinkel aan de Zekkenstraat in Hoek van Holland een verwoestende brand. De vuurbaan, die aan het begin van de avond uitbrak, resulteerde in aanzienlijke schade aan zowel de kringloopwinkel als het aangrenzende hoveniersbedrijf. De schade aan het hoveniersbedrijf werd geschat op maar liefst 700.000 euro, dat vervolgens door verzekeraar ASR werd vergoed. ASR stelde de 87-jarige vrijwilliger van de kringloopwinkel aansprakelijk.

ASR richtte zich vervolgens juridische stappen op tegen een 87-jarige vrijwilliger van de kringloopwinkel met de claim dat hij verantwoordelijk was voor de brand. De verzekeraar betoogde dat hij de kaars, die de oorzaak van de brand bleek te zijn, had moeten uitblazen. Echter, de Rotterdamse rechtbank heeft in zijn oordeel besloten dat de man niet aansprakelijk is voor de ontstane schade.

De rechter onderbouwde zijn beslissing door te stellen dat de man als vrijwilliger in de kringloopwinkel niet kan worden aangemerkt als beroepskracht. Het al dan niet openen of afsluiten van de winkel wijst niet op professionele aanwezigheid, stelt de rechter. Bovendien had de 87-jarige vrijwilliger de kaars niet aangestoken en was hij zich niet bewust van het feit dat de kaars nog brandde tijdens het afsluiten van de winkel.

Het verhaal heeft geleid tot een hernieuwde discussie over de verantwoordelijkheden van vrijwilligers binnen organisaties en de aansprakelijkheid in case van accidentele schade. De kringloopwinkel heeft inmiddels een nieuwe locatie gevonden in Hoek van Holland.

Geplaatst op 28-09-2024

< VorigeVolgende >


Share on: