Groen licht om bewust gereden aanrijdingen in kaart te brengen

Verzekeraars, lease- en verhuurmaatschappijen worden elk jaar geconfronteerd met de problematiek van ‘bewust gereden aanrijdingen’. Deze aanrijdingen worden vaak opzettelijk en soms zelfs in georganiseerd verband veroorzaakt, met als doel om materiële of letselschade te claimen bij de verzekeringsmaatschappijen.

Goedkeuring van Platform Mobiliteit
Om deze vorm van criminaliteit tegen te gaan, heeft de VbV een innovatief analyse-instrument ontwikkeld, dat inmiddels is gepresenteerd aan schadeverzekeraars. Het Platform Mobiliteit van het Verbond van Verzekeraars heeft goedkeuring verleend zodat VbV dit instrument kan inzetten als een dienst voor verzekeraars, met als doel om bewust gereden aanrijdingen beter te traceren.

Analyse-instrument biedt waardevolle inzichten voor verzekeraars
Het nieuwe analyse-instrument verzamelt een breed scala aan gegevens van verschillende verzekeraars via de VbV-applicatie. Dit stelt hen in staat om steeds meer ‘red flags’ of verdachte signalen in kaart te brengen. De bevindingen worden gerapporteerd aan de betrokken verzekeraar(s) en kunnen dienen als basis voor verder onderzoek naar de toedracht of strafrechtelijke vervolging.

Deelname van verzekeraars aan het initiatief
Een aanzienlijk aantal verzekeraars heeft al zijn interesse getoond in deelname aan het analyse-instrument. Voor een effectieve bestrijding van verzekeringscriminaliteit is het belangrijk dat verzekeraars gezamenlijk optrekken. In juni is VbV gestart met het informeren van alle verzekeraars over de mogelijkheden voor deelname aan dit initiatief.

Bron: VbV
Geplaatst op 27-09-2024

Volgende >


Share on: