Eva Knipschild: Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg

SCHADE magazine heeft dit keer als thema ‘de vrouwen in de branche’. In de komende periode vragen wij vrouwen uit de branche naar hun mening over hun vak en of zij vinden dat er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Vandaag vragen wij Eva Knipschild (43 jaar), Zakelijk Mediator bij ReulingSchutte.

Naam:  Eva Knipschild
Leeftijd: 43 jaar
Opleiding(en): Universiteit van Amsterdam (rechten)
Werkt bij: ReulingSchutte 
Functie: Zakelijk mediator
Sinds: 1 september 2020

Waarom ben je mediator geworden?
In 2010 maakte Johan Pel, een zeer ervaren arbeidsrechtadvocaat en mediator, de overstap naar mijn toenmalige advocatenkantoor. In die periode werd mediation al regelmatig ingezet, maar waren er nog maar een paar ‘grote namen’. Johan was er daar een van. Hij maakte me enthousiast dat ik de mediationopleiding ben gaan doen. De afgelopen tien jaar heb ik veel mediations gedaan en heb ik gezien en ervaren hoe succesvol mediation is, hoe mediation impasses doorbreekt en onverwachte oplossingen brengt. Johan is helaas in 2012 veel te vroeg overleden. Ik had hem graag verteld hoe hij mij inspireert.
 
Wat vind je leuk aan jouw vak?
Een zakelijk mediator begeleidt onderhandelingen in zakelijke conflicten. De leiding nemen, luisteren, doorvragen, een spiegel voorhouden en alle partijen laten werken aan een oplossing. En, zo nodig “duwen en trekken” waar het nodig is om impasses te doorbreken, mensen over drempels te helpen, emoties te kanaliseren, te stimuleren, etc. Het is mooi om te zien wat je met mediation bereikt en hoe juridische procedures te voorkomen zijn zodra je over de achterliggende belangen van het conflict met elkaar spreekt. Als het vertrouwen er is om open tegen elkaar te zijn en er commitment is om die oplossing te bereiken, dan lukt dat. Ik werk elke dag met andere mensen en organisaties, heb elke dag te maken met andersoortige conflicten – van aandeelhoudersconflicten, arbeidszaken, vastgoeddossiers tot conflicten in de verzekeringsbranche – en leer elke dag over zakelijke en persoonlijke drijfveren, successen en dieptepunten en de daarmee gepaard gaande emoties. Dat maakt het vak van zakelijk mediator voor mij divers, interessant en altijd in ontwikkeling.
 
Wat zijn jouw ambities?
Ik heb mij recent aangesloten bij ReulingSchutte, dat is in Nederland hét kantoor voor zakelijke mediation en andere vormen van alternative dispute resolution (ADR) zoals arbitrage, bindend advies en procesbegeleiding. Daarnaast richt ReulingSchutte zich op het doen van vertrouwelijk onderzoek. De vraag naar zakelijke mediation is de laatste jaren substantieel toegenomen en wij zien deze groei doorzetten. Onze ambitie is om samen met het team zakelijke mediation nog steviger in de markt te zetten en het kantoor te laten groeien. De verhuizing naar het pand De Lairessehof in Amsterdam is daar een belangrijke stap in. 
 
Over welke kerncompetenties moet je beschikken om jouw werk goed te kunnen doen?
Een mediator moet diverse vaardigheden in huis hebben, zoals analytisch vermogen, goed kunnen luisteren, empathie, lef en overtuigingskracht. Een goede mediator is een goede leider. De mediators en arbiters van ReulingSchutte zijn, vanuit hun achtergrond in de advocatuur en rechterlijke macht, goed ingevoerd in de zakelijke en commerciële belangen van partijen en bieden oplossingsgerichte begeleiding op hoog niveau. Ik kan in het vak van mediator goed mijn achtergrond en ervaring als advocaat, rechter en manager combineren. 
 
Werk je liever met mannen of vrouwen en waarom?
Als mediator heb ik iedere mediation andere mensen aan tafel. Aan de mediationtafel is plaats voor emoties, cultuurverschillen, verschillende talen, zakelijke- en persoonlijke belangen. Aan tafel blijkt dat zowel mannen als vrouwen daarin hetzelfde kunnen zijn maar ook kunnen verschillen. Het lijkt mij eerder een karakterkwestie dan een sexe-verschil. Als mediator moet je daarmee omgaan, de verschillen en overeenkomsten kunnen benoemen om zo gezamenlijk naar die oplossing te werken. Kortom, voor mij maakt dat niet uit; iedereen is interessant op zijn eigen manier, het is mijn vak om te begrijpen wat er speelt en wat er nodig is om mensen stappen te laten maken. En ik hoop ook te kunnen zeggen dat ik met iedereen kan samenwerken.
 
Werk je liever met ouderen of jongeren en waarom?
Ook dat maakt me niet uit. De ervaringen van een ouder iemand zijn welkom, maar de frisse ideeën van jongeren net zo goed. Zolang er maar meegedacht wordt om te komen tot een oplossing van het geschil dat partijen verdeeld houdt. De twee oprichters van ReulingSchutte, Saskia Reuling en Eva Schutte, zijn zeer ervaren mediators en hebben bijna tien jaar geleden gezien dat mediation de toekomst heeft. Van hen kan ik nog veel leren, maar dat geldt net zo goed voor de andere, jongere mediators bij ReulingSchutte. We hebben een uniforme werkwijze, gaan voor de hoogste kwaliteit, bieden net die extra stap in mediation en toch zal iedereen het anders doen en kun je van elkaar blijven leren.
 
Wat zouden mannen van vrouwen kunnen leren? En andersom?
Een moeilijke vraag omdat ik denk dat de vraag te algemeen gesteld is: iedereen kan van iedereen leren dus niet per se mannen van vrouwen of andersom. Wellicht een open deur, maar ik zou zeggen: allen, laat je kwetsbaarheid zien, toon je emoties, ook wanneer het gaat om zakelijke belangen. En blijf naar jezelf kijken. In mediations gebruiken wij vaak de wijsheid: als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Met andere woorden: wat ga jij voortaan anders doen om deze impasse te doorbreken?
 
 


 
Geplaatst op 13-10-2020

< VorigeVolgende >


Share on: