Swiss Re en Climeworks gaan een partnerschap aan tegen klimaatverandering

Swiss Re en Climeworks, een toonaangevende specialist in het opvangen van koolstofdioxide, gaan een partnerschap aan om klimaatverandering te bestrijden. De partners ondertekenden 's werelds eerste langlopende samenwerkingsovereenkomst voor directe opvang en opslag van koolstofdioxide ter waarde van 10 miljoen dollar over een periode van tien jaar.

Voor Swiss Re is de samenwerking een mijlpaal op weg naar zijn doel om in 2030 netto uitstootvrij te zijn. Het partnerschap is ook een teken van Swiss Re's steun aan de koolstofdioxide verwijderingsindustrie en geeft de groep vroegtijdig toegang tot de nieuwe risicopools en activaklassen.
 
Zowel de looptijd van tien jaar als de totale waarde van 10 miljoen dollar zijn tot nu toe ongeëvenaard in de vrijwillige markt voor dit type hoogwaardige koolstofdioxide verwijdering, waarmee een belangrijk vraagsignaal wordt afgegeven aan ontwikkelaars, investeerders en andere kopers. De bedrijven kwamen ook overeen om samen te werken aan de ontwikkeling van kennis over risicobeheer en oplossingen voor risico-overdracht, alsmede toekomstige investerings- en projectfinancieringsmogelijkheden te onderzoeken.
 
"Om de risico's van klimaatverandering te beperken, moet de wereld de verwijdering van koolstofdioxide opschalen, niet in plaats van emissiereducties. Door samen te werken met Climeworks kunnen wij onze sterke punten in dit streven benutten, als risiconemer, investeerder en toekomstgerichte koper van klimaatoplossingen", aldus Christian Mumenthaler, Group Chief Executive Officer van Swiss Re en medevoorzitter van de World Economic Forum's Alliance of CEO Climate Leaders.
 
De technologische oplossing voor koolstofdioxide verwijdering die Climeworks in IJsland aanbiedt filtert koolstofdioxide (CO2) uit de omgevingslucht met behulp van geothermische energie. De afgevangen CO2 wordt vervolgens permanent opgeslagen in nabijgelegen rotslagen. Het wordt opgelost in water en diep onder de grond gepompt, waar het op natuurlijke wijze reageert met het omringende basaltgesteente om stabiele carbonaatmineralen te vormen - de CO2 verandert letterlijk in steen. Dit wordt beschouwd als de veiligste, meest duurzame vorm van alle koolstofdioxide verwijderingsoplossingen die tegenwoordig in de handel verkrijgbaar zijn.
 
Christoph Gebald, mede-CEO en medeoprichter van Climeworks, zegt: "We zijn er erg trots dat we de basis hebben gelegd voor een uniek partnerschap op lange termijn met het toonaangevende risicokennisbedrijf Swiss Re. Dit is een beslissende mijlpaal voor de schaalvergroting van Climeworks en de directe luchtopvangindustrie."
 
Koolstofdioxide verwijderingsprojecten kunnen gebruik maken van op de natuur gebaseerde oplossingen zoals bebossing, wat veel nevenvoordelen met zich meebrengt, zoals een verbeterde biodiversiteit. Dit wordt echter beperkt door andere vormen van landgebruik en is kwetsbaar voor het opnieuw vrijkomen van de opgeslagen koolstof, bijvoorbeeld door bosbranden. Dit is de reden waarom technologische oplossingen voor koolstofverwijdering, zoals het rechtstreeks opvangen en opslaan van de lucht, noodzakelijk is om de opwarming van de aarde op lange termijn te beperken.
 
Geplaatst op 26-08-2021

< VorigeVolgende >


Share on: