Natasja den Otter: Draai er niet om heen, zeg wat je vindt

In de nieuwe SCHADE magazine is het thema ‘de vrouwen in de branche’. In de komende periode vragen wij vrouwen uit de branche naar hun mening over hun vak en of zij vinden dat er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Vandaag vragen wij Natasja den Otter (29 jaar), Accountmanager bij BELFOR Nederland B.V..

Naam: Natasja den Otter
Leeftijd: 29 jaar
Opleiding(en): HBO – Management Economie Recht aan de Hoge School Rotterdam
Werkt bij: BELFOR Nederland B.V.
Functie: Accountmanager
Sinds: 1 mei 2019
 
Waarom ben je accountmanager geworden? 
Na ruim vijf jaar als schadebehandelaar bij een expertisebureau en daarna bij een verzekeringsmakelaar gewerkt te hebben, waarin mijn interesse ook altijd aan de commerciële kant hebben gelegen werd ik benaderd door BELFOR met de vraag of ik daar het sales team wilde komen versterken. Het was een onwijs lastige beslissing want mijn dagelijkse rol als schadebehandelaar vond ik op dat moment nog steeds erg leuk, met leuke collega’s en een leuk team. Ik wist alleen ook dat ik deze rol niet nog twee jaar op deze manier zou willen invullen. Natuurlijk zijn er altijd mogelijkheden binnen je huidige organisatie, maar ik kende BELFOR inmiddels ook al vijf jaar en ik vond dit altijd al een erg sympathieke partij. Hoe leuk was het dan dat ik benaderd werd om voor deze organisatie te mogen werken in een commerciële rol, waarbij ik mijn ervaring uit de schadewereld dagelijks nog steeds mee kan nemen. Toen ik na een dag werken, sporten en een leuk gesprek met mijn eventuele toekomstige collega en directie nog steeds energie over had, wist ik dat dit de baan was waar ik ja tegen moest zeggen. Inmiddels zit ik al weer ruim vijftien maanden binnen de organisatie, maar wat is de tijd voorbij gevlogen.
 
Wat vind je leuk aan jouw functie? 
Wat deze functie zo anders maakt dan mijn vorige jobs, is dat ik niet de hele dag aan kantoor gebonden ben. Zelf ben ik heel erg van vrijheid en het krijgen van vertrouwen, dan presteer ik het beste. De functie waarin ik nu zit is natuurlijk een hele vrije functie waarbij het krijgen van vertrouwen een cruciale rol speelt. Tijdens de coronatijd was het commerciële spelletje natuurlijk wel iets anders; veel meetingen via de online kanalen, wat toen prima beviel, maar nu ik weer langzaamaan buiten mag spelen, zoals ze dat zo mooi noemen, merk ik toch wel dat ik dat echt gemist hebt. Daarnaast kan ik tijdens mijn gesprekken altijd wel iets van mijn ervaringen uit het schadeverleden mee nemen. Op deze manier vertel ik niet alleen namens BELFOR een verhaal, maar kan ik ook echt met de klant meedenken in schadeoplossingen die wij kunnen bieden. 
 
Wat zijn jouw ambities?
Dat vind ik altijd een lastige vraag. Natuurlijk heeft iedereen ambities, maar ik vind heel veel dingen leuk en pak ook graag dingen aan. Soms kom je er dan achter dat iets toch niet zo leuk is wat het lijkt, maar meestal vind ik het nog steeds leuk en kan ik nog niets wegstrepen van mijn lijstje. Ik denk dat ik de afgelopen vijftien maanden al heel erg veel van mijn ambities heb mogen invullen: mijzelf persoonlijk verder ontwikkelen, meer commercieel bezig zijn, maar naast het bezoeken van klanten en het relatiebeheer ook bezig zijn met de bedrijfsuitingen naar buiten toe. Omdat het voor mij een hele andere functie was dan de functie die ik hier voor heb gedaan heb ik mij vooral hier op gefocust en echt in het nu geleefd. Als ik naar mijn rol nu kijk, zou ik wel wat meer ‘bouwkundige kennis’ willen opdoen, gewoon omdat mij dit altijd al interessant heeft geleken en ik op deze manier nog beter bij mijn klant om tafel kan. In de toekomst zou ik het wel leuk vinden om een klein en vooral leuk team aan te mogen sturen. 
 
Over welke kerncompetenties moet je beschikken om jouw werk goed te kunnen doen?
Voor de hand liggend zijn natuurlijk sociale vaardigheden en resultaatgerichtheid, maar het belangrijkste is denk ik nog wel het goed kunnen luisteren en inleven en de behoefte goed kunnen vertalen. Waar ik zelf vaak complimenten over krijg, is het echt meedenken in de mogelijke oplossingen of manieren hoe iets aangepakt kan worden. Daarnaast moet je ook redelijk zelfverzekerd zijn, anders word je zo omver geblazen. Ik heb het gelukkig zelf nooit echt meegemaakt, maar als vrouw in een schadewereld zijn er echt nog wel eens voordelen over je inhoudelijke kennis. 
 
Werk je liever met mannen of vrouwen en waarom?
Ik zeg altijd dat ik liever met mannen werk dan met vrouwen. De directe, droge (soms ietwat grove) humor die ik heb begrijpen mannen vaak beter dan vrouwen. Toch moet ik zeggen dat ik de afgelopen jaren met heel veel vrouwen heb gewerkt waar het echt onwijs mee klikt. Nu is het natuurlijk niet helemaal netjes om mensen in hokjes te plaatsen, maar je herkent wel het type vrouw waar ik het beste mee klik op de werkvloer. Als ik dan toch moet kiezen, dan zeg ik toch wel mannen. Heb ik even geluk dat ik in een mannenwereld zit!
 
Werk je liever met ouderen of jongeren en waarom?
Dat ligt er natuurlijk een beetje aan hoe oud of hoe jong je collega’s zijn...En tjah….wat is oud en wat is jong? De ervaring die de ouderen vaak hebben, maakt dat ik heel veel van hen kan leren. Wat je daarin soms wel ziet is een soort van tunnelvisie; iets gaat al jaren op een bepaalde manier dus waarom zou je dat veranderen? Soms is het dan wel lastig dat zij dus niet zo snel voor verandering open staan en al snel de neiging hebben hun hakken in het zand te zetten. Frustrerend! Jongeren staan natuurlijk vaker open voor dingen en durven soms wat creatiever te zijn, alleen missen zij soms weer de ervaring en de skills om te kunnen relativeren. Het beste is natuurlijk een combinatie van beide. 
 
Wat zouden mannen van vrouwen kunnen leren?
Hoewel het echt niet altijd nodig is, kunnen mannen van vrouwen wel leren om af en toe wat meer empathie te tonen.  Het is niet erg om af en toe je emoties te tonen en te communiceren, dit gaat je alleen maar verder helpen. Tot slot: mannen hebben nogal vaak de neiging om te laten zien wie nou de echte man is en je krijgt dan vaak het macho/leidergedrag. Soms is het ook goed om even pas op de plaats te nemen.
 
Wat zouden vrouwen van mannen kunnen leren?
Het is natuurlijk als vrouw funest om te zeggen dat vrouwen van mannen autorijden kunnen leren, maar ik zit veel op de weg en moet zeggen: stiekem is dat wel zo. Vrouwen hebben soms nog al de neiging om dingen zich persoonlijk aan te trekken en hier dan lang in te blijven hangen. Vrouwen hebben ook de neiging om zich overal voor te excuseren en een verklaring voor te geven. Soms zijn dingen gewoon zoals ze zijn en heeft het helemaal niets met jou als persoon te maken. Draai er niet om heen, zeg wat je vindt en blijf er niet te lang mee zitten. Tot slot: een sorry is ook een sorry en zand er over. 
 
Geplaatst op 18-09-2020

< VorigeVolgende >


Share on: