FOCWA praat mbo-scholen bij over toekomst en invulling schadeherstel beroep
Op vrijdag 15 oktober organiseerden FOCWA en BOVAG samen met de bedrijfstak-groep Mobiliteit, Transport, Logistiek en Maritiem (MTLM) van de MBO Raad een bijeenkomst met de mbo-scholen die op dit moment schadeherstel-opleidingen aanbieden.
Tijdens de vergadering praatte FOCWA-directeur Femke Teeling de aanwezige opleiders bij over de ontwikkelingen in de schadeherstelbranche, waaronder ook een stand van zaken over de nieuwe Plusnorm Autoschadeherstel en de impact hiervan op opleidingen. Deelnemers aan de bijeenkomst werden ook bijgepraat over de landelijke imagocampagne voor techniekopleidingen, alsook de ontwikkelingen over het onderhoud van het (kwalificatie)dossier Autoschadehersteltechniek.Sinds 2018 bundelen FOCWA en de MBO Raad hun krachten om aandacht te besteden aan de kwaliteit en invulling van schadeherstelopleidingen. Tijdens een gezamenlijk georganiseerde bijeenkomst worden deelnemende mbo-scholen bijgepraat over de ontwikkelingen van het schadeherstelvak. Tegelijkertijd gaven onderwijsinstellingen aan waar zij tegenaan lopen. Samen met elkaar wordt er zo constructief gezocht naar oplossingen. Dat leidde onder andere tot het in stand houden van de schadeherstelopleiding bij ROC Rijn IJssel en het ondersteunen van andere ROC’s bij de uitvoering van hun opleidingstaken.
Ook dit keer vormde dit de kern van de bijeenkomst. FOCWA-directeur Femke Teeling lichtte de uitdagen toe waar schadeherstelbedrijven mee te maken hebben. Zo stond zij stil bij het veranderende wagenpark en de impact van elektrische voertuigen, het belang van voertuigdata en ADAS-systemen op het werk van de schadehersteller. Maar ook nieuwe verbindingstechnieken en steeds complexer wordende front-office activiteiten. In dit kader hoort ook de ontwikkeling van de nieuwe Plusnorm Autoschadeherstel die FOCWA en BOVAG samen ontwikkelen. Binnen deze nieuwe norm wordt immers ook gewerkt aan de kennis en kunde binnen het gehele schadeherstelproces, zodat maximaal ingespeeld kan worden op bovenstaande ontwikkelingen. In dit kader worden ook nieuwe branchekwalificaties ontwikkeld die door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) vertaald zullen worden naar de kwalificatiedossiers om leerlingen in het beroepsonderwijs op te leiden en examineren. Kortom, genoeg om over te praten!
Een van de grootste uitdagingen bij schadeherstelbedrijven is op dit moment het zoeken en vinden van gekwalificeerd personeel, via het scholenveld of zij-instroom. Tegelijkertijd ligt er een uitdaging om personeel niet te laten uitstromen. Deze uitdagingen kennen ook de onderwijsinstellingen. FOCWA pakte dit probleem op door samen met RAI Vereniging, VACO en OOC een landelijke imagocampagne uit te werken: www.datiseengave.nl. Met de campagnetools kunnen niet alleen bedrijven, maar ook scholen aan de slag om het vakgebied van onder andere de schadehersteller te promoten. Naast deze onderwerpen vormde (de aandacht voor) hybride docentschap een belangrijk onderwerp tijdens het overleg.
Kortom, een geslaagde bijeenkomst. Met een gezamenlijke blik vooruit op een mooie toekomst voor schadeherstellers!
Geplaatst op 21-10-2021
< Vorige
Share on: