a.s.r. laat sterke resultaten zien over eerste helft 2024

a.s.r. laat in het eerste half jaar een sterke stijging zien in alle segmenten, inclusief de bijdragen van Aegon Nederland. Het operationeel resultaat stijgt met € 217 miljoen naar € 677 miljoen (H1 2023: € 460 miljoen).

Sterke stijging in alle segmenten inclusief de bijdrage van Aegon Nederland

  • Het operationeel resultaat stijgt met € 217 miljoen naar € 677 miljoen (H1 2023: € 460 miljoen).
  • Operationeel resultaat van het segment Schade stijgt met € 46 miljoen naar € 235 miljoen (H1 2023: € 189 miljoen). De combined ratio1 verbetert naar 91,8% (H1 2023: 92,4%).
  • In het segment Leven stijgt het operationeel resultaat met € 182 miljoen naar € 492 miljoen (H1 2023: € 310 miljoen).
  • Operationeel resultaat fee-based businesses stijgt met € 38 miljoen naar € 74 miljoen (H1 2023: € 35 miljoen).
  • Operationeel rendement op eigen vermogen is 13,4% (H1 2023: 13,1%), beter dan de doelstelling van >12%.
  • Interim dividend stijgt naar € 1,16 per aandeel (H1 2023: € 1,08 per aandeel), in lijn met dividendbeleid en gelijk aan 40% van het dividend over 2023.

Robuuste solvabiliteit en sterke organische kapitaalgeneratie

  • Solvency II ratio per 30 juni 2024 stijgt met 5%-punt naar 181% (31 december 2023: 176%).
  • De verkoop2 van Knab aan BAWAG Group AG, die naar verwachting wordt afgerond in de tweede helft van 2024, zal naar schatting een positieve bijdrage van circa 17%-punt op de Solvency II ratio hebben.
  • Organische kapitaalgeneratie stijgt met € 244 miljoen naar € 658 miljoen (H1 2023: € 414 miljoen), gelijk aan 10%-punt van de Solvency II ratio.

Sterke commerciële prestaties door autonome groei en de toevoeging van Aegon Nederland

  • Ontvangen premies in het segment Schade1 stijgen naar € 2.403 miljoen (H1 2023: € 2.060 miljoen), door een organische groei in P&C en Inkomen van 4.6%, in lijn met de doelstelling van 3-5% en de bijdrage van Aegon Nederland. In Zorg dalen de ontvangen premies naar € 768 miljoen (H1 2023: € 901 miljoen).
  • De totale instroom in het segment Leven stijgt naar € 2.248 miljoen (H1 2023: € 1.206 miljoen). Naast een hogere instroom van Pensioen DC was er de bijdrage van Aegon Nederland.
  • Beheerd vermogen van Pensioen DC stijgt met € 2,5 miljard naar € 24,4 miljard (31 december 2023: € 21,9 miljard) door de toevoeging van de netto instroom bij de Pensioen DC producten en positieve herwaarderingen als gevolg van marktontwikkelingen.
  • Hypotheekproductie stijgt naar € 4,3 miljard (H1 2023: € 1,4 miljard), door de aantrekkende vraag in de woningmarkt en de bijdrage van Aegon Nederland.

Doelstellingen3 op het gebied van duurzaamheid

  • Duurzaam beleggen: 2% reductie CO2-footprint in H1 2024, in lijn met doelstelling van 25% reductie in 2030 ten opzichte van basisjaar 2023.
  • Impactinvesteringen gestegen naar 8,1% van de beleggingen (2023: 7,1%). Doelstelling is 10% in 2027.
  • De betrokkenheid van medewerkers, gemeten in het jaarlijkse Denison-onderzoek, is 73. Dit is de uitkomst van het eerste Denison-onderzoek voor het gecombineerde a.s.r. en Aegon Nederland, in lijn met verwachte groeipad naar doelstelling >85 in 2026.
  • Genderdiversiteit binnen het management per 30 juni 2024 bedraagt 34%. Dit is in lijn met verwachting en de ambitie om de doelstelling van 40% in 2026 te realiseren.
  • Ontwikkeling van de reputatie als duurzame verzekeraar stijgt naar 39% (31 december 20234: 38%), in lijn met doelstelling van 38-43%.
  • Hoge klanttevredenheid dankzij een blijvend hoge NPS-c score.

1 Schade en Inkomen gecombineerd, exclusief Zorg.
2 De transactie is afhankelijk van goedkeuring door de relevante toezichthouders. De geschatte impact op de Solvency II ratio is gebaseerd op het eigen vermogen en kapitaalsvereiste van Knab per 30 juni 2024 en de verwachtte transactieprijs van € 590 miljoen voor Knab (inclusief het beheer van hypotheken op de balans van Knab).
3 Doelstellingen zoals gepresenteerd op de Capital Markets Dag van 27 juni 2024. Meer informatie over de niet-financiële
doelstellingen; https://www.asrnl.com/-/media/files/asrnederland-nl/duurzaam-ondernemen/strategisch-kader/alternative-performance-measures-non-financial-targets-asr.pdf
4 Vergelijkende cijfer voor 2023 aangepast om het vergelijkbaar te maken met de nieuwe doelstelling voor 2024-2026, gebaseerd op een nieuwe methodologie.

Bestuursvoorzitter Jos Baeten: ‘We laten mooie resultaten zien over het eerste halfjaar van 2024. Deze zijn in lijn met of beter dan de doelstellingen die we gepresenteerd hebben tijdens onze recente capital markets day. We zien groei bij Schade, Inkomen en Pensioenen en we handhaven onze sterke positie in de hypotheekmarkt. Daarnaast ontwikkelen het operationele resultaat, de organische kapitaalcreatie en de solvabiliteit zich gunstig.


De financiële resultaten laten een sterke stijging zien in alle bedrijfssegmenten, door zowel autonome groei als de toevoeging van de activiteiten van Aegon Nederland. In Schade profiteren we dit eerste halfjaar van het ontbreken van grote stormen en waterschade.

Sinds de closing van de Aegon Nederland transactie hebben we al veel stappen gezet waarmee de integratie volgens plan verloopt. De voortgang van de integratie, waarbij we ook oog houden voor het samenvoegen van twee bedrijfsculturen, blijft prioriteit. De verkoop van Knab Bank aan BAWAG ligt daarnaast op schema en zal naar verwachting in het vierde kwartaal worden afgerond. Verder boeken we gestage voortgang met de vijf claimorganisaties om de afgesproken regeling voor klanten met een beleggingsverzekering uit te voeren. We doen er alles aan om onze klanten uiterlijk rond de jaarcijfers van 2024 duidelijkheid te kunnen bieden.

De resultaten die we vandaag presenteren, weerspiegelen onze consistente strategie en de krachtige uitvoering daarvan. Met ‘waarde boven volume’ als uitgangspunt hebben we jaar na jaar sterke resultaten laten zien. De doelstelling van onze strategie is duurzame langetermijnwaardecreatie voor alle stakeholders. Dit betekent dat we niet alleen streven naar financiële winst, maar ook naar positieve impact op het milieu, onze klanten, de samenleving en onze medewerkers. Tijdens de capital markets day hebben wij deze ambitie vertaald in niet-financiële doelstellingen. Onderdeel daarvan is onze voortdurende inzet om de klanttevredenheid te verbeteren en om genderdiversiteit in managementposities te vertalen naar een concrete doelstelling.


Het is goed dat Nederland na een lange periode van politieke onduidelijkheid nu een nieuw kabinet heeft. Er zijn echter nog onzekerheden voor de langere termijn, bijvoorbeeld door recent genomen besluiten op het gebied van duurzaamheid en klimaatrisico’s. Zo is er besloten om schade door overstromingen van grote rivieren en meren, zoals het IJsselmeer of de zee, niet via een publiek-private oplossing te dekken. Daarmee blijft dit risico ongedekt en hebben klanten nog steeds geen duidelijkheid als een waterramp zoals die in Limburg 2021 zich herhaalt. Wij vragen het nieuwe kabinet om dit besluit te heroverwegen en te kijken hoe de expertise van de verzekeringssector op het gebied van risicomanagement en preventie het beste kan worden benut.

Verder maken wij ons als grote belegger in woningen aanhoudend zorgen over de ontwikkelingen op de woningmarkt. De nood voor woningen is hoog en nu de Wet betaalbare huur is aangenomen zien we dat beleggers zich langzaamaan terugtrekken. Dit is problematisch voor het oplossen van dit dossier, omdat op termijn het aanbod zal krimpen. Meer aandacht van het kabinet voor de lange termijn zou verstandig zijn. Financiële instellingen kunnen en willen helpen met het bouwen van betaalbare huurwoningen en het verduurzamen van bestaande woningen. Zo’n investering moet op termijn financieel wel haalbaar zijn.

Ondanks deze uitdagingen blijven wij ons inzetten voor duurzaamheid en een betere samenleving. Zo maken we vandaag bekend dat we ons hebben gecommitteerd aan SBTi. Om daaraan te voldoen moeten concrete CO2-reductiedoelen gebaseerd zijn op wetenschappelijke inzichten. Dat geeft zekerheid en helpt ons om een positieve en transparant en objectief meetbare impact op het milieu te hebben.

Als we naar de toekomst kijken, kunnen onze stakeholders van ons verwachten dat we, met de ambitie om de beste financiële dienstverlener van Nederland te zijn, ons ook blijven richten op duurzame groei. We zien groeikansen in een aantal markten, zoals de pensioenmarkt. Er is al enige activiteit in deze markt en we voorzien dat de ontwikkelingen in de tweede helft van dit jaar echt op gang zullen komen. a.s.r. blijft zich tot slot inzetten voor een duurzame samenleving en wereld met producten en diensten die goed zijn voor nu, later en altijd.’

Voor het officiële en meer uitgebreide Engelstalige persbericht verwijzen wij naar de corporate website www.asrnl.com.

Geplaatst op 21-08-2024

< VorigeVolgende >


Share on: