Grote verschillen in dekking reisverzekering bij schade aan bagage

Er zijn grote verschillen tussen reisverzekeraars als het gaat om de dekking van schade aan bagage. Waar bijvoorbeeld de ene verzekeraar maximaal € 100 vergoedt voor schade aan een telefoon, vergoedt de andere verzekeraar tot € 750.

Overstappen.nl
Dit blijkt uit onderzoek van Overstappen.nl, dat uitgevoerd is bij twaalf verzekeraars. Ook dekken sommige verzekeraars bepaalde schadegevallen standaard vanuit de basispolis, waar bij andere verzekeraars voor dezelfde dekking een aanvullende verzekering moet worden afgesloten.

Onduidelijkheid over dekkingsvoorwaarden
In de polisvoorwaarden staan lange lijsten van uitzonderingen en specifieke situaties waarbij (deels) niet vergoed wordt in het geval van schade. Zo geldt er altijd een mate van eigen verantwoordelijkheid. Wordt de schade veroorzaakt door onvoorzichtigheid van de verzekerde, kan de verzekeraar kiezen om de schade niet te vergoeden. Hierdoor is voor veel Nederlanders onduidelijk wat nu wel en niet verzekerd is. Dit kan leiden tot financiële tegenvallers op het moment dat men aanspraak gaat maken op de verzekering.
 
Basis- en aanvullende reisverzekeringen
Een van de grootste verschillen tussen reisverzekeringen is te zien bij de dekking binnen aanvullende versus basispolissen. Een basisverzekering biedt vaak minimale dekking (medische kosten en soms noodhulp), terwijl schade door natuurrampen, bijvoorbeeld schade aan bepaalde bagage of kosten voor vervroegde terugkeer, vaak niet gedekt is. Aanvullende verzekeringen bieden een bredere dekking, maar deze uitgebreide dekking wordt niet altijd duidelijk gecommuniceerd. Het kan daardoor voorkomen dat Nederlanders zich niet realiseren dat hun basisverzekering onvoldoende bescherming biedt tijdens hun reis.
 
Jeremy Broekman, expert schadeverzekeringen bij Overstappen.nl onderschrijft dat de polisvoorwaarden niet altijd duidelijk maken wat er precies gedekt is en wat uitgezonderd is in een specifieke situatie: “Ga je bijvoorbeeld op vakantie naar Japan en is er dreiging voor aardbevingen, controleer dan goed of je huidige verzekering voldoende dekt. Wordt dit niet duidelijk uit de polisvoorwaarden, is het aan te raden om contact op te nemen met de verzekeraar. Die zal je gericht helpen en duidelijkheid geven over jouw persoonlijke polis en de bijbehorende dekkingen.”
 
Verschil voorzien en onvoorzien bij natuurrampen
Alle verzekeraars hebben in de voorwaarden staan dat de verzekerde alleen gedekt is bij onvoorziene omstandigheden. Kon de oorzaak van de schade redelijkerwijs voorzien worden door de reiziger, dan keren deze verzekeraars niet uit. Het niet goed begrijpen van deze voorwaarden kan ertoe leiden dat Nederlanders onverwacht met hoge kosten worden geconfronteerd als hun schade als voorziene schade wordt beschouwd.
 
In meeste gevallen doorverwezen naar alarmcentrale
In het geval van schade door natuurrampen zoals overstromingen of aardbevingen, wordt er door tien van de twaalf reisverzekeraars doorverwezen naar de alarmcentrale. Die kijkt per geval, op basis van de persoonlijke situatie, in hoeverre de schade vergoed wordt. Voor reizigers betekent dit dat zij snel hulp krijgen, maar het kan ook betekenen dat zij afhankelijk zijn van de richtlijnen van de alarmcentrale.

HIER vind je de volledige tabel
Geplaatst op 16-08-2024

< VorigeVolgende >


Share on: