Exacte toedracht van een bedrijfsongeval is van ondergeschikt belang

De exacte toedracht van een bedrijfsongeval is van ondergeschikt belang bij een letselschadeprocedure over de aansprakelijkheid. Wanneer het ongeval onder werktijd op de werkvloer gebeurt, is de werkgever vrijwel altijd aansprakelijk, tenzij die aan kan tonen er alles aan te hebben gedaan om het ongeval te voorkomen.

Dat bepaalde onlangs de rechtbank Gelderland, in een deelgeschil bij de kantonrechter. Letselschadebureau JBL&G uit Amsterdam had het geschil aanhangig gemaakt, nadat de werkgever van een client weigerde de aansprakelijkheid te erkennen voor een val in 2021.

Het slachtoffer werkte destijds in een horecagelegenheid op een sportcomplex, en was met een leeg fust in de handen uitgegleden op de natte keukenvloer, en vervolgens met fust en al de keldertrap af gevallen. De rug- en beenklachten die zij daarbij opliep, zijn ook drie jaar later nog steeds niet geheel verdwenen. 

Het slachtoffer was niet gewaarschuwd dat de vloer nat was, er stond geen bord bij, en er is geen speciaal schoeisel verstrekt, constateerde de kantonrechter. Verder werden er bij het bewuste bedrijf geen zogeheten toolbox-meetings over veiligheidsaspecten gehouden, is het personeel nooit geïnstrueerd over mogelijke risico’s, was er geen verplichte Risico-Inventarisatie en -Evaluatie, en werd er ook niet op naleving van instructies toegezien. 

Mr. Maarten Klok, die namens JBL&G de procedure bij de rechtbank voerde: “Direct na het ongeval heeft de werkgever geen enkel onderzoek verricht, er zijn geen collega’s als getuigen gehoord, niets. Dat telt ook zeker mee als het verweer wordt gevoerd dat de exacte toedracht niet vaststaat.” 

“Dat de toedracht wellicht niet exact vaststaat, is voor de beoordeling in deze procedure irrelevant’, oordeelde de kantonrechter, “het is aannemelijk dat het ongeval op de werkplek heeft plaatsgehad, tijdens de uitoefening van werkzaamheden, en dat is voldoende. De werkgever heeft niet kunnen aantonen dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan, en is dus aansprakelijk voor de geleden schade.” 
 
Bron: JBL&G
Geplaatst op 08-08-2024

< VorigeVolgende >


Share on: