Omstreden Twentse schade-expert neergeschoten

Op dinsdag 6 augustus vond in de ochtend een schietincident plaats in Boekelo, waarbij de al jarenlang omstreden 49-jarige schade-expert Jeroen B. ernstig gewond raakte. De hulpdiensten werden direct gealarmeerd en troffen Jeroen B. aan met een schotwond in zijn rug.

Hij werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Volgens omstanders werd er vanuit een zwarte auto geschoten nabij een complex waar een uitgeverij, woonwinkel en sportschool zijn gevestigd. De politie heeft de omgeving van de Boekelose Stoomblekerij afgezet voor forensisch onderzoek.

Jeroen B., eigenaar van een winkel in de straat, is al jarenlang een omstreden figuur in de verzekeringswereld. Zijn naam raakte in opspraak door zijn activiteiten als schade-expert bij branden, waarbij hij volgens gedupeerden valse facturen indiende voor niet uitgevoerde werkzaamheden. Dit leidde tot meerdere veroordelingen wegens valsheid in geschrifte. Verzekeraars ABN Amro en Nationale Nederlanden startten in 2022 een rechtszaak tegen hem, waarin zij 60.000 euro terugeisten. De zaak werd uiteindelijk geschikt, maar de details van de schikking zijn niet bekendgemaakt.

De betrokkenheid van Jeroen B. bij criminele activiteiten hield niet op bij zijn omstreden werkzaamheden als schade-expert. Een speciaal politieteam, gespecialiseerd in fraude en witwassen, deed tussen 2019 en 2021 anderhalf jaar onderzoek naar hem en drie anderen. Zij zouden betrokken zijn bij een grootschalige fraudezaak waarin meer dan 10 miljoen euro werd verduisterd door middel van buitenlandse beleggingen. Ondanks deze aanklachten bleef Jeroen B. actief in het bedrijfsleven. In mei 2022 startte hij een groothandel in modeartikelen, VIP Queen, en gebruikte een gouden GMC als bedrijfswagen. In oktober 2023 brandde zijn bedrijfshal in Almelo af door brandstichting, maar de daders werden nooit gevonden.

Jeroen B. stond erom bekend vijanden te hebben, een feit dat in november 2022 nog werd onderstreept toen hij beweerde te zijn ontvoerd. Hij verklaarde in de rechtbank dat hij uit vrees voor zijn leven urenlang in zijn ondergoed over een donker bospad moest lopen. Het Openbaar Ministerie noemde het ‘maffiapraktijken’, maar door gebrek aan bewijs werden de verdachten uiteindelijk vrijgesproken. De verdachten omschreven Jeroen B. als ‘een fantast’.
De politie heeft inmiddels een 41-jarige man uit Borne aangehouden in verband met het schietincident. De aard van zijn betrokkenheid wordt nog onderzocht, en er is een grootschalig onderzoeksteam opgezet om de zaak verder te onderzoeken.
 

Bron: Brabants Dagblad
Geplaatst op 14-08-2024

< VorigeVolgende >


Share on: