Willens en Weetjes: zware stormen in Nederland sinds 1910

De storm Ciara was de 66e storm in Nederland, gerekend vanaf 1910. Sinds dat jaar worden stormen geregistreerd. De hoogste gemeten windkracht was 90 km per uur. Dit werd gemeten op Vlieland. Daarmee behoort de storm Ciara tot de middenmoot.

Zwaarste storm ooit gemeten
Op 6 november 1921 had de zwaarst gemeten storm een windkracht van 115 kilometer per uur, gemeten in de Hoek van Holland. De zwaarste windstoot was 162 kilometer per uur.

In Nederland komen stormen een paar keer per jaar voor. In het vorige stormseizoen 2017-2018 kregen in Groot-Brittannië en Ierland tien stormen een naam. De jaren daarvoor vijf stormen (2016-2017) en elf stormen (2015-2016).
 
Uit onderzoek in Groot-Brittannië blijkt dat naamgeving van stormen het bewustzijn van gevaarlijk weer verhogen, een consistente boodschap aan het publiek geeft en mensen ertoe aanzet actie te ondernemen om schade en letsel te voorkomen. Het benoemen van stormen door het KNMI kan de communicatie van naderend gevaarlijk weer via de media en andere overheidsinstanties helpen. 

Het KNMI neemt sinds september 2019 deel aan een samenwerkingsverband van EUMETNET waarbij stormen een naam krijgen. Momenteel zijn er twee actieve groepen in Europa, de west- en zuidwestgroep. Nederland (KNMI) maakt samen met Groot-Brittannië (Met Office) en Ierland (Met Éireann) deel uit van de westgroep, aangezien in ons land de meeste stormen uit het westen komen. De zuidwestgroep wordt gevormd door Frankrijk, Spanje en Portugal. Op dit moment wordt er ook een zuidoostgroep rond de Middellandse Zee ontwikkeld. Ieder blok heeft zijn eigen namenlijst, maar als de storm zich van het ene naar het andere gebied verplaatst, behoudt deze zijn eerst gegeven naam. Duitsland behoort niet tot een groep, zij hebben een commercieel systeem voor stormnaamgeving.

De namen van de volgende stormen zullen zijn:
D Dennis
E Ellen
F Francis
Geplaatst op 11-02-2020

< VorigeVolgende >


Share on: