Hybride werken blijft ook na de pandemie voortbestaan

Uit onderzoek van Willis Towers Watson blijkt dat hybride werken, deels thuis en deels op kantoor, een vast werkmodel voor de toekomst wordt: 3 op de 10 werkgevers verwachten dat hun personeelsbestand over twee jaar hybride werkt en iets meer dan 4 op de 10 werkgevers verwachten dat zij dan weer volledig op kantoorlocatie werken.

De overgrote meerderheid (85%) van de bedrijven verwacht dat de meeste werknemers - die dat willen - eind 2021 weer op de werkplek zullen zijn. Maar werkgevers verwachten niet dat de manier van werken van voor de pandemie terugkeert. Werkgevers denken dat over twee jaar ongeveer 15% van het personeelsbestand voltijds op afstand werkt en dat meer dan een derde (38%) hybride werkt.

Sander Kwint, Director Health en Benefits Nederland bij Willis Towers Watson, zegt: “Hoewel er nog enige onduidelijkheid bestaat over hoe het "nieuwe normaal" er precies uitziet, is één ding zeker: hybride werken is een blijvertje. We hebben de afgelopen twee jaar allemaal een enorme hoeveelheid veranderingen meegemaakt. Werkgevers moeten goed nadenken over hoe ze de mentale gezondheid van hun werknemers kunnen ondersteunen nu we ons aanpassen aan de nieuwe manier van werken.”

Werkgevers terughoudend om vaccinatie op te dringen
Drie op de tien werkgevers hebben hun werknemers via communicatiecampagnes aangemoedigd zich te laten vaccineren en nog eens 11% overweegt deze aanpak.
 
De meeste werkgevers zijn echter niet zo ver gegaan dat zij mensen hebben gestimuleerd zich te laten vaccineren. Slechts 9% geeft mensen vrijaf of geld als dank voor het laten vaccineren, maar zij lijken in de minderheid te blijven. De meerderheid van de werkgevers (75%) is niet van plan gebruik te maken van stimuleringsmaatregelen.

Slechts 2% van de ondervraagde organisaties vraagt zijn werknemers momenteel zich te laten vaccineren om weer aan het werk te kunnen. Acht op de tien bedrijven zijn niet van plan dit te doen. 4% overweegt werknemers te verplichten zich te laten vaccineren voordat ze weer op de werkplek kunnen komen.
 
Er blijft wat onzekerheid
Bedrijven weten nog niet wanneer ze de veiligheids- en afstandsmaatregelen op het werk zullen laten vallen en de helft van de werkgevers is nog niet zeker van hun plannen op dit vlak.

Kwint vervolgt: “Onzekerheid in deze ongewone tijd is heel normaal. Maar hoewel onzekerheid onvermijdelijk is nu bedrijven voorzichtige stappen zetten om terug te keren naar de werkplek, kan het voor werknemers ook onrustig aanvoelen. Mensen die de afgelopen anderhalf jaar vanuit huis hebben gewerkt, kunnen het vermoeiend vinden om weer meer op de kantoorlocatie te zijn. Hybride werken geeft werknemers het beste van twee werelden. Ze kunnen thuis aan projecten werken die veel aandacht vergen en naar het werk komen voor samenwerking, creatie en ontwikkeling en zo een beter evenwicht tussen werk en privé realiseren. Zoals altijd ligt de sleutel tot succes in het goed regelen van de details. Wij verwachten dat dit voor werkgevers een voortdurend proces wordt en het is belangrijk om gedurende dit hele proces steeds goed naar de werknemers te luisteren.”
 
Over het onderzoek
De Benefit Trends Survey wordt tweejaarlijks uitgevoerd door Willis Towers Watson. Het onderzoek is uitgevoerd in mei en juni 2021. De resultaten zijn gebaseerd op reacties van senior employee benefits professionals van 3.642 werkgevers wereldwijd, waarvan 56 in de Benelux. Deze bedrijven vertegenwoordigen 14 miljoen werknemers wereldwijd.
Geplaatst op 09-09-2021

< VorigeVolgende >


Share on: