Het zal je maar gebeuren: niet-aangeboren hersenletsel

Rianne Schorel was een veelbelovende profvoetballer in één van de eerste damesteams van Nederland, toen haar leven van het ene op het andere moment een totaal onverwachte wending kreeg.

Foto: Rianne Schorel liep niet-aangeboren hersenletsel op bij voetbal

Hersenschudding door voetbal tegen hoofd
Tijdens een voetbalwedstrijd bij ADO Den Haag in 2008 zag Schorel een bal niet aankomen. Deze bal raakte haar hard op het hoofd en hierbij liep zij een hersenschudding en een whiplash op. Hierna kwam Rianne voor langere tijd thuis te zitten. Haar voetbalcarrière kwam ineens ten einde. Dit heeft haar leven ingrijpend veranderd.

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is een uitermate vervelend en invaliderend letsel. NAH wordt bovendien vaak onderschat en veel slachtoffers voelen zich onbegrepen en onzeker. Maar wat is NAH precies? Hoe ontstaat dit en wat zijn de gevolgen van NAH

Kenmerken
'Niet-aangeboren hersenletsel' is een verzamelnaam voor letsel aan de hersenen dat ontstaan is tijdens iemands leven (dus ná de geboorte). Deze beschadiging kan komen door bijvoorbeeld een ongeval, herseninfarct, zuurstofgebrek of een ziekte. De beschadiging is in de meeste gevallen onomkeerbaar. Er zijn verschillende benamingen en gradaties van hersenletsel die onder NAH vallen. Denk aan een hersenschudding (ook wel 'commotio cerebri' of - tegenwoordig - 'licht traumatisch hersenletsel' genoemd), een post-commotioneel syndroom (PCS), dat zich na een hersenschudding kan ontwikkelen of een hersenkneuzing (ook wel: 'contusio cerebri').

De kenmerken van NAH uiten zich in meerdere vormen. Er zijn zichtbare en onzichtbare kenmerken. Met name de onzichtbare kenmerken kunnen veel problemen met zich meebrengen. Want het slachtoffer heeft hersenletsel, maar de buitenwereld ziet of merkt dat niet. Onzichtbare kenmerken of gevolgen van NAH zijn chronische vermoeidheid, somberheid, stemmingswisselingen, oriëntatieproblemen, vergeetachtigheid, overprikkeling, communicatieproblemen en decorumverlies. De zichtbare kenmerken of gevolgen van hersenletsel zijn onder andere (gedeeltelijke) verlamming of uitval van lichaamsdelen en epilepsie.

Ontstaanswijzen
Bij Justiz staan wij regelmatig cliënten bij die NAH hebben opgelopen bij een verkeersincident. Meestal zijn het voetgangers of fietsers. Dit zijn immers zwakke verkeersdeelnemers wier hoofd niet is beschermd. Verder komt NAH ook voor bij bedrijfsongevallen en dus ook – net als bij Rianne – bij sportongevallen. Een misopvatting is dat NAH alleen kan ontstaan na een forse geweldsinwerking. Dat is niet het geval, zoals ook uit steeds meer wetenschappelijke onderzoeken blijkt. Als je bedenkt dat een hersenschudding ook al NAH kan veroorzaken, ga je wellicht heel anders over dit thema nadenken.

Gevolgen
Bij vrijwel alles in het leven heb je je hersenen nodig. Vanaf het moment dat je opstaat tot het moment dat je weer gaat slapen (en zelfs tijdens het slapen). In tegenstelling tot sommige lichamelijke letsels is NAH letterlijk continu aanwezig en altijd beperkend. Je kunt je hoofd immers niet ‘even ontlasten’. De gevolgen van NAH zijn dan ook heel verschillend en hebben vaak een enorme impact op het leven van het slachtoffer en diens familie. Er kunnen forse emotionele problemen ontstaan, beperkingen bij sociale activiteiten, financiële problemen door arbeidsongeschiktheid, etc.


Revalidatie
Vanwege het door haar opgelopen hersenletsel, moest Rianne haar veelbelovende voetbalcarrière opgeven. Rianne kwam steeds verder in een negatieve spiraal terecht. Na veel vallen en opstaan en een lange zoektocht naar herstel kwam Rianne uiteindelijk in de Verenigde Staten terecht. Hier volgde zij een intensief revalidatieprogramma met neurofeedback. Door een combinatie van therapie, sport en voedingsadvies ging Rianne steeds verder vooruit. Zij werd emotioneel weer stabieler en ontdekte dat haar hersenen nieuwe verbindingen konden aanleggen. Door deze revalidatiebehandeling kon zij gelukkig steeds verder herstellen.

Move the Brain
De behandeling die Rianne onderging, zorgde voor een totale omkeer in haar leven. Samen het haar tweelingzusje Nanja besloot Rianne om de therapie die zij in de Verenigde Staten had gevolgd ook naar Nederland te halen. Via Move the Brain hebben de tweelingzusjes inmiddels al heel wat mensen met NAH een uniek revalidatieprogramma kunnen laten volgen. De behandeling begint steeds meer vruchten af te werpen en ook steeds meer bekendheid te krijgen in Nederland. Het is niet gezegd dat iedereen volledig kan herstellen van opgelopen hersenletsel, maar in vrijwel alle gevallen kan met de juiste behandeling een aanzienlijke verbetering in de kwaliteit van leven worden bewerkstelligd.

Hoe kunnen wij helpen bij hersenletsel?
Omdat NAH zich op zoveel verschillende vlakken uit, zijn letselschadezaken van cliënten met NAH vaak best complex. Er is een zorgvraag omdat cliënten soms minder mobiel zijn, moeten worden opgenomen of begeleiding bij herstel en werk nodig hebben. Ook gebeurt het vaak dat woningen moeten worden aangepast aan de nieuwe situatie. Daarnaast speelt vrijwel altijd het financiële aspect een grote rol in een dergelijke zaak. Mensen met NAH kunnen vaak niet of minder werken (verlies van arbeidsvermogen), ze kunnen hun huishouden niet meer runnen (huishoudelijke hulp en mantelzorg) en worden geconfronteerd met hoge medische kosten.

De experts van Justiz kunnen helpen. Wij zijn ervaren in de behandeling van zware zaken met NAH. Wij kennen de kwaliteit van revalidatiecentra, zoals bijvoorbeeld Move the Brain, hebben connecties met goede NAH-coaches, ergotherapeuten, bouwkundigen, arbeidsdeskundigen en WMO-consulenten.

Neem vrijblijvend contact op met Justiz en laat je adviseren. Wij helpen je verder met jouw recht en jouw herstel!

 

Advertorial - Martijn Stolk - Justiz Letselschade
Geplaatst op 05-06-2020

< VorigeVolgende >


Share on: