Slimme camera's inzetten om einde te maken aan broeibranden
Specialist in camerabeveiliging Kooi en de internationale marktleider in afvalverwerkingssystemen Bollegraaf gaan samenwerken om een einde te maken aan broeibranden bij Europese afval- en recyclingbedrijven. Ze zetten samen slimme camera’s in die in staat zijn temperatuurstijgingen te detecteren, ruim voor de brand ontstaat. Kooi voorkwam daarmee al ruim 350 incidenten.
Jaarlijks veroorzaken broeibranden voor tientallen miljoenen euro’s aan schade. De afgelopen drie jaar kreeg Nederland te maken met minstens 243 van dit type branden bij afval- en recyclingbedrijven. Dat blijkt uit recente cijfers van risico-analysebureau Burghgraef Van Tiel & Partners, dat landelijk samenwerkt met verzekeraars.
Europese samenwerking
Wereldwijd marktleider Bollegraaf Recycling Solutions gaat afval- en recyclingbedrijven voorzien van het innovatieve Rising Early Detection (RED) systeem van Kooi, dat op het oog onzichtbare temperatuurstijging vroegtijdig detecteert, dankzij slimme technologie. Bij een niet normale temperatuurstijging krijgen de specialisten van Kooi, die 24/7 meekijken vanuit de centrale meldkamer, onmiddellijk een melding. Zij schakelen bijvoorbeeld beveiligers, politie of brandweer in.
Bollegraaf sluit een exclusieve overeenkomst om het systeem te distribueren in Europa, met uitzicht op een wereldwijde samenwerking. Het systeem komt in eerste instantie al bij zo’n honderd afval en recyclingbedrijven terecht. Bollegraaf en Kooi helpen zo het risico op broei en brand te verkleinen.
Groeiend percentage accu’s en batterijen
Afvalbranden zijn ook volgens de Nederlandse Vereniging Afvalbedrijven ‘een groot probleem’. Afvalverwerkers zijn beducht op broeibrand door warm weer en risico hierop wordt ‘met de dag groter’ door het groeiende percentage broeigevaarlijke materialen, zoals accu’s en batterijen in elektrische apparaten. De vereniging pleit zelfs voor een landelijke taskforce en riep de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat op in actie te komen.
Doordat opgeslagen afval gevoelig is voor het ontstaan van broei kunnen branden ontstaan. Het probleem dient zich wereldwijd aan en vormt een gevaar voor de volksgezondheid. Daarnaast is het een grote kostenpost voor bedrijven en verzekeraars. Het NIVRE, dat in Nederland cijfers bijhield voor het Verbond van Verzekeraars, sprak meerdere malen van ‘tientallen branden’ in een paar jaar tijd en berekende de schadekosten op totaal 175 miljoen euro over drie jaar. “Reden voor veel verzekeraars om de verzekering op te zeggen”, schreef de organisatie in 2018.
Spontane brand
Volgens de Vereniging Afvalbedrijven is overtreding van de regels vrijwel nooit de oorzaak, maar broei door opgestapelde materialen des te meer. CEO Pieter Kooi: “Het is een heel lastig probleem voor de sector. Tijdens de zomerperiode wordt het risico alleen maar groter doordat het afval door een lagere inzamelfrequentie en minder onderhoudstops langer opgeslagen ligt bij installaties. Branden ontstaan schijnbaar spontaan en komen voor bij opgeslagen afval op overslagstations, op plekken waar het wacht op verwerking en soms zelfs al in vuilniswagens. Met slimme techniek kunnen we dit soort op het blote oog onzichtbare gevaren voor zijn.”
CEO van Bollegraaf Edmund Tenfelde: “Het verschil met bestaande oplossingen voor brandpreventie is dat het hele proces geautomatiseerd is en het RED systeem beschikt over een draaibare thermometrische camera die constant de temperatuur van het afval registreert en een veel groter gebied controleert. Nu doen medewerkers dat vaak nog ter plekke, met hand-infraroodcamera’s. Het RED systeem ontzorgt juist, met een veel efficiënter mobiel veiligheidssysteem en heeft zichzelf bewezen bij bedrijven in 22 Europese landen. Die filosofie sluit naadloos aan bij de onze.”
Honderden incidenten voorkomen
Bollegraaf heeft in zijn 60-jarig bestaan regelmatig te maken gehad met brandproblemen bij klanten, zowel in Nederland als bij vuilverwerkers elders in de wereld. Zo werden in Canada en de Verenigde Staten zeker 317 brandincidenten bij afval- en recyclingbedrijven gerapporteerd in 2020, met 23 gewonden als gevolg. Volgens specialist brandpreventie Fire Rover, die deze cijfers verzamelt, is dat nog maar het topje van de ijsberg. In het Verenigd Koninkrijk zijn lithium-ion-batterijen in de helft van de gevallen de oorzaak van de afvalbranden die elk jaar plaatsvinden. Volgens recent gepubliceerd onderzoek van adviesbureau Eunomia bedragen de kosten gemiddeld 158 miljoen pond per jaar.
Kooi: “Brand bij afvalverwerkers is een wereldwijd probleem. Het is gek dat cijfers niet duidelijker in heel de EU worden bijgehouden, terwijl er wel steeds meer apparaten op de markt komen met brandgevaarlijke accu’s of batterijen, die te vaak bij het restafval belanden. Het probleem gaat ons allemaal aan. De productieketen komt in gevaar wanneer grondstoffen verkregen uit recycling verloren gaan en grote afvalbranden vormen een risico voor de volksgezondheid. Sinds de lancering van ons systeem groeit de vraag aanzienlijk en gelukkig konden we daarmee al meer dan 350 incidenten voor zijn. Door meer bewustzijn te creëren en preventieve maatregelen te nemen, kunnen een hoop gevaarlijke situaties worden voorkomen.”
Over Bollegraaf
Bollegraaf Recycling Solutions BV is wereldleider op het gebied van engineering en productie van complete gebruiksklare sorteer en recyclingoplossingen. Bollegraaf heeft eigen vestigingen in diverse Europese landen, een uitgebreide dealerorganisatie in de USA en Canada en samenwerkingen op alle zes de continenten. Voor diverse klanten in wereldsteden zijn recyclingsystemen gebouwd met capaciteit van meer dan 70 tot 100 ton per uur. De door Bollegraaf Recycling Solution ontworpen sorteer en recycling-systemen hebben talloze onderscheidingen ontvangen, waaronder de National Waste & Recycling Association (NWRA), voor de Materiaal Recycling Faciliteit (MRF) in Houston, die Bollegraaf voor recyclingbedrijf FCC Environmental Services heeft ontworpen.
Over Kooi
Het Friese familiebedrijf Kooi is specialist in camerabeveiliging en Europees marktleider in bewaking op afgelegen plekken. Directeur Pieter Kooi was 26 jaar oud toen hij Kooi eind 2010 oprichtte. Inmiddels zijn bij het bedrijf 150 mensen in dienst en is Kooi actief in 22 Europese landen, waar circa 2000 Kooi-camera’s dagelijks waken over de eigendommen van energie- en bouwbedrijven en potentieel brandgevaar monitoren bij afvalverwerkers. Met eigen systemen, waaronder de Unit For Observation (UFO) en Rising Early Detection (RED), bewaakt Kooi terreinen waar elke vorm van energie of data-aansluiting ontbreekt. Alle aansluitingen worden 24/7 actief gemonitord vanuit het Kooi Alarm Centre in Drachten. Deze is gevestigd in de ondergrondse kluis van het voormalige gebouw van De Nederlandsche Bank. Kooi is genomineerd voor de titel Friese Onderneming van het Jaar 2021.
< VorigeVolgende >
Share on: