FERMA presenteert Global Risk Manager Survey 2024

FERMA heeft in samenwerking met PwC het Global Risk Manager Survey 2024 opgesteld. Uit de publicatie blijkt dat organisaties een meer holistisch risicobeheerraamwerk zouden moeten integreren, afgestemd op de algehele bedrijfsstrategie. Het onderzoek toont tevens aan dat de meest impactvolle trends op de verzekeringsmarkt voor risicomanagers nog steeds stijgende premies, capaciteitsverminderingen en uitsluitingen van specifieke risico's zijn en dat er een toenemende focus zal zijn op captives.

Dientengevolge blijven risicomanagers hun verzekeringsstrategieën aanpassen als reactie op de uitdagende marktomstandigheden, nu de bezorgdheid toeneemt over de mogelijkheid dat belangrijke risico's in de toekomst onverzekerbaar worden. Het benoemde holistisch risicobeheerraamwerk dient om het hoofd te kunnen bieden aan zowel de directe dreigingen van cyberaanvallen en geopolitieke en economische onzekerheid, als de risico's op de langere termijn van technologische verschuivingen, ontwikkelingen op het gebied van regelgeving en klimaatverandering, aldus FERMA. 

Meerdere tijdshorizonnen voor risico's beheren
De resultaten van het onderzoek laten zien dat organisaties verschillende bedreigingen over verschillende tijdshorizonnen moeten managen. Uit het rapport blijkt dat in de komende 12 maanden cyberaanvallen, geopolitieke onzekerheden, onzekere economische groei, talentmanagement en datalekken tot de top vijf risico's voor bedrijven behoren.
Als we de periode uitbreiden naar 3 jaar, verschuiven de grootste zorgen naar regelgeving en de snelheid van technologische verandering, terwijl de geopolitieke omgeving een belangrijk punt van zorg blijft. Over een periode van 10 jaar laat het onderzoek een exclusieve risicofocus op milieu-uitdagingen zien, waarbij aanpassing aan klimaatverandering, de overgang naar koolstofneutraliteit en natuurrampen de top drie risico's voor organisaties vormen.

“In een klimaat van polycrisis en onderling verbonden risico's moeten bedrijven meer geïntegreerde en uniforme risicobeheerframeworks aannemen om een dergelijk spectrum van bedreigingen in verschillende tijdsbestekken te beheren”, zegt Charlotte Hedemark, voorzitter van FERMA. “Zoals blijkt uit de resultaten van het onderzoek, wordt de rol van de risicomanager in deze veranderende context strategischer, met meer interactie op bestuursniveau, meer verantwoordelijkheden en een grotere inbreng in de bedrijfsstrategie en -richting.”

Toenemende strategische betrokkenheid
Het rapport laat zien dat de risicomanagementfunctie steeds belangrijker wordt op strategisch niveau en dat risicoprofessionals steeds meer verantwoordelijkheden krijgen: 88% van de respondenten heeft verantwoordelijkheden die verder gaan dan risicomanagement. De bevindingen tonen echter ook aan dat er meer moet worden gedaan om de risicomanager een duidelijke positie te geven in de bestuurskamer.
Volgens de bevindingen is bijna de helft van de risicomanagers ofwel een vast lid van, of wordt uitgenodigd voor en neemt deel aan bestuurs- en executive committee's, vergeleken met ongeveer een derde in de Risk Managers Survey in 2022, wat het toenemende belang laat zien van de risicomanagementfunctie in het besluitvormingshart van organisaties.

Analyse van de groeiende focus van risicomanagers binnen de bedrijfsstrategie onthult veranderende prioriteiten, waaronder:
    • 70% van de respondenten werkt aan de reactie op strategische risico's, een stijging van 9% ten opzichte van 2022
    • 53% analyseert duurzaamheidsrisico's en -effecten, een stijging ten opzichte van 40% in 2022
    • Het ontdekken van kansen gerelateerd aan strategische risico's is gestegen van 28% in 2022 naar 47%.

Deze verschuiving weerspiegelt de steeds betere afstemming tussen risicomanagement en bedrijfsstrategie, nu organisaties overgaan op volledig geïntegreerde, op risico's gebaseerde benaderingen om bedrijfsstrategieën aan te passen en kansen te verkennen. De belangrijkste gebieden waarop risicomanagers input geven, zijn onder andere risico's op verstoringen (50%), geopolitieke risico's (44%) en het testen van scenario's voor bedrijfsplannen (37%).

Risicobeheer en ESG-integratie belangrijk investeringsgebied
Risicomanagers spelen ook een prominentere rol bij het beheren van ESG-risico's. 57% van de respondenten is betrokken bij het beoordelen van ESG-gerelateerde risico's, een stijging van 22% ten opzichte van 2022. Als gevolg hiervan wordt integratie tussen risicomanagement en duurzaamheid / ESG genoemd als het belangrijkste investeringsgebied voor zowel de komende 1 tot 2 jaar, als de komende 3 tot 5 jaar, waaruit de drang om volwassen te worden op dit gebied blijkt.

Er is ook een significante toename in de focus van respondenten op risicoanalyse, raamwerkdefinitie en rapportage, waarbij beoefenaars ook actief deelnemen aan ESG-commissies. Uit het onderzoek blijkt echter dat het kwantificeren van duurzaamheidsrisico's de grootste ESG-uitdaging blijft voor 58% van de respondenten, terwijl 49% wijst op de beperkte gegevens die beschikbaar zijn om ESG-analyse/monitoring te ondersteunen en dus de impact van risico's te kwantificeren.
Hoewel aanpassing aan klimaatverandering het grootste langetermijnrisico is voor organisaties, blijkt uit de bevindingen dat het op de derde plaats staat van risico's die niet als “adequaat behandeld” worden beschouwd. Als gevolg hiervan blijft het evalueren van klimaatrisico's en -effecten een topprioriteit, waarbij 60% van de organisaties de risico's van klimaatverandering in hun risicokaarten heeft opgenomen, terwijl het kwantificeren van de fysieke risico's van klimaatverandering een top drie activiteit is voor risicomanagers.

“Het feit dat de respondenten zich nu richten op 'aanpassing aan' in plaats van 'beperking van' klimaatrisico's is een belangrijke ontwikkeling”, zegt Typhaine Beaupérin, CEO van FERMA. “We hebben een soortgelijke verschuiving van de focus naar aanpassing gezien bij de Europese Commissie, nu bedrijven hun bedrijfspraktijken willen transformeren om de onvermijdelijke gevolgen van klimaatverandering aan te pakken.”

De voordelen van digitalisering benutten
Uit het onderzoek blijkt tevens dat risicomanagers steeds meer gebruik maken van nieuwe technologieën en gegevens, een ontwikkeling die cruciaal is voor hun vermogen om zowel huidige als opkomende risico's effectief te kwantificeren - met name met betrekking tot ESG-gerelateerde risico's, wat een uitdaging blijft.

Investeren in digitale risicomanagementtools is de op één na belangrijkste prioriteit voor risicomanagers in de komende 1 tot 2 jaar. Naarmate er meer eisen worden gesteld aan risicomanagers, maken risicofuncties gebruik van nieuwe technologieën, tools en gegevens, met name op gebieden zoals risicokwantificering, om de efficiëntie te verbeteren en de risicocultuur te versterken. De resultaten laten een toename zien in het gebruik van AI voor het uitvoeren van ERM-activiteiten van 9% in 2022 tot 13% in 2024.

“De toepassing van praktische risicogerichte tools om risicokwantificering te verbeteren en de integratie van AI-mogelijkheden in risicoanalyseprocessen om de efficiëntie te vergroten, worden dwingende vereisten voor risicomanagers naarmate de reikwijdte van hun rol toeneemt en de schaal van de gegevens waarover ze beschikken groter wordt”, aldus Xavier Mutzig, Vice President, Board Member en Global Risk Manager Survey lead, FERMA.
Risico-identificatie en -evaluatie blijven de belangrijkste technologiegerichte activiteiten van risicomanagers, zoals 77% van de respondenten aangeeft. Interactieve visualisatie van risicokaarten is meer dan verdubbeld van 33% in 2022 naar 71%, op de voet gevolgd door het monitoren van actieplannen van 27% naar 70%.

ERM-modellen, ruimte voor verbetering
Uit het rapport blijkt dat de helft van de organisaties van de respondenten de hoogste volwassenheidsscore heeft voor hun risicobeoordelingsaanpak, waarbij ze jaarlijks een uitgebreide risicobeoordeling uitvoeren, inclusief identificatie van opkomende risico's, en met specifieke monitoring van de belangrijkste risico's.
Daarnaast zegt 35% van de risicomanagers dat hun organisatie een uitgebreid risicobereidheidsraamwerk heeft met kwantitatieve en kwalitatieve indicatoren. Het rapport merkt echter op dat er ruimte is voor verbetering in het correleren van risico's, het kwantificeren van een beter deel ervan en het uitvoeren van diepgaande kwantificering voor belangrijke risico's.

Zorgen over verzekerbaarheid nemen toe
Uit het onderzoek blijkt dat risicomanagers zich steeds meer zorgen maken over een mogelijke toename van potentieel onverzekerbare risico's in de toekomst. 53% van de respondenten denkt dat belangrijke bedrijfsactiviteiten en -locaties onverzekerbaar zullen worden, tegenover 41% in 2022.
Als we dieper ingaan op de risico's die het meest waarschijnlijk onverzekerbaar zullen worden, noemen respondenten fysieke risico's en natuurrampen als gevolg van klimaatverandering (73%), cyberaanvallen (55%) en verstoring van de toeleveringsketen (inclusief grondstoffen) (34%).

Verschuivingen in verzekeringsdekking
Uit het onderzoek kwam een aantal opmerkelijke veranderingen naar voren in de dekking van de afgelopen 12 maanden. Een kwart van de respondenten merkte een toename op in de dekking van cyberrisico's, tegenover 14% in 2022. Het onderzoek toonde ook tekenen van stabilisatie in de sector, met slechts 8% van de respondenten die een grote daling in cyberdekking zagen over de periode, vergeleken met 33% in 2022.
Andere ontwikkelingen die naar voren kwamen waren onder andere de voortdurende uitdagende situatie voor de dekking van natuurrampen, waarbij 42% van de respondenten aangaf in 2024 een verlaging van de dekking te hebben ervaren. Verder meldde meer dan een derde van de risicomanagers een daling van de dekking voor materiële schade en/of bedrijfsschade.

Toenemende focus op captives
Het toenemende belang van effectieve strategieën voor risico-overdracht kwam naar voren in het onderzoek, waarbij 62% van de respondenten risicobehoud beschouwt als de voorkeursstrategie voor risicofinanciering, tegenover 73% in 2022. Terwijl het cijfer van 35% voor degenen die gebruik willen maken van een bestaande captive stabiel bleef, was er echter een stijging van 12% naar 17% voor respondenten die een captive verzekerings- of herverzekeringsmaatschappij wilden oprichten.
Uit het onderzoek bleek ook dat de captive dekking de komende twee jaar zal evolueren, waarbij het gebruik van de vehikels in die periode naar verwachting zal toenemen in vier belangrijke business lines:
    • Schade en bedrijfsschade - 52%
    • Cyber - 45%
    • Algemene en productaansprakelijkheid - 35%
    • Supply chain / niet-schade bedrijfsschade - 31%.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat er een groeiende belangstelling is voor de oprichting van captives, terwijl eigenaars hun dekkingsdoelstellingen blijven aanpassen aan de veranderende marktomstandigheden.

Over het onderzoek
De wereldwijde editie van de enquête is gebaseerd op antwoorden van meer dan 1000 professionals in 77 landen en werd in 2024 voor het eerst buiten Europa gehouden. De gegevens werden verzameld via de 23 verenigingen die lid zijn van FERMA en via internationale risicoverenigingen, waaronder RIMS (de Risk & Insurance Management Society), Alarys (Fundación Latinoamericana de Administracion de Riesgos), PARIMA (Pan-Asia Risk and Insurance Management Association), RMIA (Risk Management Institute of Australasia), IRMSA (het Institute of Risk Management South Africa) en Club Francorisk (het Franstalige risiconetwerk). Daarnaast werd de enquête gedeeld met het wereldwijde netwerk van PwC.
Tot nu toe was het onderzoek een Europees onderzoek, maar dit jaar werd het wereldwijd uitgebreid en werden antwoorden verzameld van 1041 respondenten in 77 landen.

Over FERMA
FERMA is de representatieve organisatie van de risicomanagementprofessie in Europa. Het vertegenwoordigt 23 risicomanagementverenigingen in 22 Europese landen, verspreid over 5.600 risicomanagers die actief zijn in een breed scala van bedrijfssectoren, van grote industriële en commerciële bedrijven tot financiële instellingen en lokale overheidsinstanties.
In deze rol werkt FERMA aan het delen van kennis, best practices en innovatieve benaderingen en het verhogen van het profiel van het risicomanagement beroep. Een belangrijk aspect hiervan is het onderhouden van contacten met internationale en EU-instellingen en andere belanghebbenden en het ontwikkelen van gecoördineerde acties en standpunten over strategische kwesties voor het beroep, met inbegrip van belangrijke wetgevende ontwikkelingen op EU-niveau.
www.ferma.eu

 
Door Cindy van der Helm
Geplaatst op 22-10-2024

Volgende >


Share on: