Rechtszaak van 2.750 Vrouwen tegen Bayer om Essure-Implementatie

Vandaag markeert de start van een cruciale rechtszaak waarin meer dan 2.750 Nederlandse vrouwen Bayer aanklagen. Deze vrouwen stellen dat zij ernstige gezondheidsproblemen hebben ondervonden na hun sterilisatie met het Essure-implantaat. De Stichting Essure Claims vertegenwoordigt deze groep en heeft Bayer al in 2021 aansprakelijk gesteld via een collectieve schadeclaim.

De beschuldigingen van de vrouwen en de Stichting Essure Claims zijn ernstig. Advocaat Van Dam benadrukt dat de klachten voortkomen uit losgeraakte Essure-veertjes die organen hebben doorboord. Het Essure-implantaat, dat sinds 2003 op de markt is, houdt in dat er twee metalen veertjes in de eileiders worden geplaatst, die vervolgens dichtgroeien. Tot nu toe hebben meer dan 30.000 vrouwen in Nederland deze methode voor sterilisatie gekozen, terwijl meer dan 4.000 vrouwen zich inmiddels hebben laten ontdoen van de veertjes.

In 2015 werd de problematiek rond Essure voor het eerst belicht door EenVandaag. Sindsdien is de wereldwijde discussie rondom het implantaat gegroeid, wat in 2017 leidde tot het besluit van Bayer om het product van de markt te halen. In de Verenigde Staten kwam de fabrikant destijds tot een schikking van maar liefst 1,6 miljard dollar.

In reactie op de rechtszaak heeft Bayer aangegeven zich krachtig te zullen verdedigen. Volgens een schriftelijke verklaring aan EenVandaag heeft Bayer de veiligheid en effectiviteit van haar producten als hoogste prioriteit. “We sympathiseren met iedereen die gezondheidsproblemen heeft ervaren bij het gebruik van onze producten, ongeacht de oorzaak. Bayer is ervan overtuigd dat de rechtszaak sterk onderbouwd is en heeft vertrouwen in de wetenschappelijke onderbouwing van Essure,” aldus het bedrijf.

Bron: De Rechtspraak - EenVandaag
Geplaatst op 08-10-2024

< VorigeVolgende >


Share on: