Veranderende verzekeringsregels: Persoonlijk failliet door appen tijdens rijden
Het AD heeft vandaag gepubliceerd dat vier grote verzekeringsmaatschappijen – Interpolis, Centraal Beheer, FBTO en Inshared – per 1 december hun polisvoorwaarden hebben aangepast. Als je betrokken raakt bij een ongeval terwijl je aan het appen bent, word je voortaan aangesproken op de schadevergoeding, wat mogelijk kan leiden tot persoonlijke faillissementen.
Onderzoek van Independer wijst uit dat de financiële gevolgen voor de veroorzaker van een ongeval in zulke gevallen zelfs in de miljoenen euro’s kunnen oplopen. De nieuwe voorwaarden verduidelijken dat je niet verzekerd bent op het moment dat je je telefoon vasthoudt of een bericht verstuurt tijdens het rijden. Deze verandering benadrukt het signaal van de verzekeraars dat telefoongebruik in het verkeer leidt tot ernstige en potentieel dodelijke situaties.In een rapport van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat drie op de vier weggebruikers ooit hun telefoon achter het stuur gebruikt. Verzekeringsexpert Menno Dijcks van Independer waarschuwt: "Appen achter het stuur kan niet alleen levensgevaarlijke situaties veroorzaken, maar ook enorme financiële gevolgen hebben. Letselschade kost al snel tienduizenden, zo niet honderden duizenden euro's, vooral wanneer blijvende invaliditeit aan de orde is."
Een schokkend voorbeeld is het aanrijden van een medische professional, zoals een chirurg. De kosten voor inkomensverlies kunnen al snel oplopen tot miljoenen euro’s. Indien je bijvoorbeeld een 45-jarige chirurg aanrijdt die door letsel niet meer kan werken, kun je verantwoordelijk worden gehouden voor een vergoeding van bijna vier miljoen euro over een periode van 22 werkjaren, gebaseerd op zijn bruto jaarinkomen van 180.000 euro.
De wettelijke plicht van de verzekeraar om schadevergoeding uit te keren, inclusief inkomensverlies, kan leiden tot terugvordering van kosten als er voldoende bewijs is dat je aan het appen was. Bewijzen kunnen bestaan uit getuigenverklaringen, dashcam beelden of politierapporten.
Dijcks legt uit dat de meeste mensen niet in staat zijn om dergelijke enorme bedragen uit eigen zak te betalen, wat kan resulteren in betalingsregelingen en zelfs inbeslagname van eigendommen. In extreme gevallen kan dit leiden tot persoonlijk faillissement, waarbij je de controle over je financiën verliest.
Het is ook belangrijk te benadrukken dat het gebruik van een telefoon tijdens het rijden al wettelijk verboden is. Zelfs als jouw verzekeringspolis appen niet expliciet uitsluit, kunnen verzekeraars zich beroepen op nalatigheid. "De nieuwe dekkingseisen van Interpolis, Centraal Beheer, FBTO en Inshared dienen als duidelijke waarschuwing. Dit geldt niet alleen voor je veiligheid, maar ook voor je financiële welzijn: laat die telefoon tijdens het rijden achterwege", concludeert Dijcks.
Bron: AD
Geplaatst op 06-12-2024
Share on: