Van neuspeuteren tot fileflirten: opmerkelijkste gewoontes in de auto

De auto is natuurlijk vooral een vervoersmiddel, maar daarnaast is het voor velen ook een persoonlijke ruimte waar ze even alleen én helemaal zichzelf kunnen zijn. Uit onderzoek van verzekeraar Allianz Direct blijkt namelijk dat veel Nederlanders er opmerkelijke gewoontes op nahouden wanneer ze in de auto zitten. Wij zetten er een aantal voor je op een rij.

1. Neuspeuteren
Veel Nederlanders kijken in de auto letterlijk niet verder dan hun neus lang is. Uit het onderzoek van Allianz Direct blijkt dat meer dan 1 op de 3 Nederlanders (39%) wel eens in zijn neus peutert tijdens het autorijden. 42% heeft bovendien ook weleens een andere bestuurder betrapt op neuspeuteren tijdens een file. Let voortaan dus maar goed op of je vanuit de auto naast of voor je niet stiekem wordt bespied.  

2. Fileflirten
Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat 1 op de 10 Nederlanders weleens flirt met andere bestuurders terwijl ze in de file staan. Of deze gewoonte ontstaat uit verveling of voortkomt uit een oprechte zoektocht naar de liefde is niet duidelijk, maar wie weet hoe veel snelwegromances er al zijn ontstaan op de A27 tussen Utrecht en Breda. Volgens de ANWB was dit namelijk het stuk snelweg met de zwaarste files in 2022.  

3. Zakelijke call achter het stuur
De auto blijkt naast het flirten en neuspeuteren ook een goede flexwerkplek. Bijna 1 op de 10 Nederlanders (9%) woont wel eens een zakelijk gesprek als een Zoom of Teams vergadering bij vanuit de auto. Het is te hopen dat deze bestuurders handsfree bellen, want uit hetzelfde onderzoek blijkt dat maar liefst drie kwart (76%) van de Nederlanders het asociaal vindt als automobilisten hun telefoon gebruiken in het verkeer. 

4. Inparkeren in stilte
Dat inparkeren van de auto voor veel mensen als een lastige taak wordt ervaren, is niet nieuw. Maar ook hierbij houden Nederlanders er opmerkelijke gewoontes op na. Zo blijkt dat meer dan een kwart van de Nederlanders (26%) de muziek uitzet bij het inparkeren om zo in opperste concentratie de auto in het vak te sturen. Een derde (33%) vermijdt het fileparkeren zelfs het liefst en geeft aan dat zij liever langer zoeken naar een parkeerplek dan dat ze moeten fileparkeren. 

*Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met DirectResearch onder 1.179 respondenten, mei 2023.

Geplaatst op 14-12-2023

< VorigeVolgende >


Share on: