VbV constateert geen significante toename in trekkerdiefstallen

In tegenstelling tot de berichten die recentelijk door landelijke media zijn verspreid, meldt de stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) geen aanzienlijke stijging van het aantal trekkerdiefstallen. Rob Smitskamp, manager Handhaving & Toezicht bij VbV, legt uit: “De informatie die in de media wordt gedeeld, wordt niet ondersteund door onze data. De diefstallen van geregistreerde land- en bosbouwtrekkers laten eerder een daling zien ten opzichte van eerdere jaren.”
Sinds 2023 zijn er tot nu toe 295 trekkerdiefstallen geregistreerd: 151 in 2023, 137 in 2024 en zeven in 2025. Voor 2022 zijn 132 diefstallen geregistreerd. Smitskamp wijst erop dat het lastig is om gegevens verder terug te traceren, aangezien sinds 1 januari 2022 een kentekenbewijs verplicht is voor landbouwvoertuigen. “Dit geeft een redelijk constante situatie weer, maar daarbij is het belangrijk te benadrukken dat we alleen over geregistreerd materieel spreken.”
Populaire merken onder dieven
Smitskamp merkt op dat het merk Giant populair is bij dieven, met in totaal 57 diefstallen in de afgelopen twee jaar. “Giant is een betrouwbaar merk, en hoewel het niet eenvoudiger te openen is, is de vraag groot. Veel diefstallen zijn voorbesteld en worden uitgevoerd na een zorgvuldige verkenning.”
Regionale diefstalcijfers
Volgens VbV zijn Oost-Nederland (70 diefstallen), Oost-Brabant (55) en Limburg (53) de meest aantrekkelijk gebieden voor dieven, omdat gestolen materieel vanuit deze regio’s snel over de grens kan worden vervoerd. De cijfers voor andere regio's zijn als volgt: Midden-Nederland (37), Zeeland en West-Brabant (31), Noord-Nederland (16), regio Rotterdam (11), Noord-Holland (8), regio Den Haag (6) en regio Amsterdam (4).
Beveiligingstips voor boeren
Smitskamp wijst erop dat veel objecten onvoldoende beveiligd zijn, en adviseert bedrijven een Kiwa-SCM gecertificeerd voertuigbeveiligingssysteem aan te schaffen. “De kosten hiervan zijn enkele honderden euro's en wegen niet op tegen de waarde van het object en de mogelijke schade.”
De gegevens van VbV staan in contrast met recente berichten in de media over toenemende diefstallen in bijvoorbeeld Gelderland, Groningen, Brabant, Overijssel en Flevoland. Politie Midden Nederland bevestigt aan het AD dat het om tientallen gevallen gaat, maar geeft aan dat het moeilijk is om nationale cijfers te verstrekken, aangezien gestolen trekkers en landbouwmachines niet als aparte categorie worden geregistreerd.
Waarschuwingen van agrariërs
Gaby de Ruiter, vertrouwenspersoon bij LTO Noord, laat weten dat boeren vaak verbaasd contact met haar opnemen over de diefstallen. “De enige tekenen die achterblijven zijn bandensporen. We blijven waarschuwen, maar het probleem blijft bestaan.” Ze geeft enkele aanbevelingen: “Installeer goede verlichting met bewegingssensoren op donkere plekken, vooral aan de achterzijde van boerderijen. Zorg voor stevige sloten op loodsen en schuren, en gebruik op- en deursensoren. Meld verdachte situaties bij de politie en schrijf kentekens op van voertuigen die regelmatig voorbijrijden. Vergeet niet: een grote waakhond en een bordje met de waarschuwing dat er een hond aanwezig is, zijn ook effectieve maatregelen.”
Diefstalproblemen in Zuid-Nederland
Femke van de Plas, vertrouwenspersoon veilig buitengebied voor LLTB en ZLTO in de zuidelijke provincies, bevestigt dat boeren in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland ook kwetsbaar zijn voor diefstal. “Er zijn rondtrekkende bendes actief die steeds andere gebieden targeten.” Een recente enquête onder Limburgse boeren toont aan dat twee op de drie boeren te maken heeft gehad met diefstal. “Bij de opmerkingen over diefstal werden vaak GPS-apparatuur, shovels, laders en trekkers vermeld. Boeren delen informatie over verdachte activiteiten vaak via app-groepen.”
Om de veiligheid te verbeteren, bieden LLTB en ZLTO in samenwerking met Platform Veilig Nederland veiligheidsscans en weerbaarheidstrainingen aan.
< VorigeVolgende >
Share on: