Controverse rondom massaclaim van claimstichting tegen Adobe

De recente massaclaim die is ingediend door Stichting Data Bescherming Nederland (SDBN) tegen Adobe heeft een twistpunt gecreëerd omtrent de vermeende privacyschending door het softwarebedrijf. SDBN beweert dat Adobe heimelijk persoonlijke gegevens van individuen verzamelt via websites van diverse bedrijven, maar Adobe ontkent deze aantijgingen.

Volgens SDBN vergaart Adobe op grote schaal privacygevoelige informatie van Nederlandse burgers, wat volgens de stichting in strijd is met de privacywetgeving. Daarom eist SDBN namens alle Nederlandse internetgebruikers een schadevergoeding.

Echter, volgens Adobe berust de massaclaim op een misverstand. Het bedrijf stelt dat de websites van hun klanten zelf de gegevens verzamelen, waarna Adobe deze gegevens slechts verwerkt.

"De klant fungeert als gegevensbeheerder en draagt daarom de verantwoordelijkheid en neemt beslissingen over welke cookies op hun websites worden geplaatst," verklaart Adobe schriftelijk. Het bedrijf benadrukt dat klanten zelf verantwoordelijk zijn voor het gebruik van de verzamelde gegevens.

De kern van de massaclaim van SDBN draait om de Adobe Experience Cloud. Dit platform stelt bedrijven in staat om profielen van internetgebruikers te maken, zodat adverteren gerichter kan plaatsvinden, waarbij gebruikers alleen advertenties te zien krijgen voor producten en diensten waarin zij mogelijk interesse hebben.

Adobe legt de verantwoordelijkheid bij website-eigenaren die de Adobe Experience Cloud gebruiken. Volgens Adobe kunnen gebruikers van dit platform de cookie-meldingen op hun websites aanpassen om te voldoen aan lokale wetgeving. Het bedrijf beweert dat als website-eigenaren dit nalaten, zij in overtreding zijn, niet Adobe zelf.

Hoewel SDBN aangeeft dat dit een bekend standpunt is, zijn ze het niet eens met de uitleg van Adobe. "Daarom heeft Stichting Data Bescherming Nederland woensdag een massaclaim ingediend," aldus SDBN.

Deze controverse werpt een spotlight op de complexiteit rondom gegevensverzameling en privacybescherming in de digitale wereld, waarbij de rol en verantwoordelijkheden van verschillende partijen ter discussie staan.

Bron: Nu.nl
Geplaatst op 14-12-2023

< VorigeVolgende >


Share on: