VJPP-lezing over ‘De Rotterdamse Schaal’ en ‘Mediation in de praktijk'

De lezing over ‘De Rotterdamse Schaal’ en ‘Mediation in de praktijk' vindt plaats op 14 november a.s. en er zijn voor die dag twee fantastische sprekers bereid gevonden om over dit onderwerp kennis bij te spijkeren. Schrijf je nu in!

Onderwerp/sprekers
De lezing gaat dit keer over ‘De Rotterdamse Schaal’ en ‘Mediation in de praktijk’ en wordt verzorgd door respectievelijk Marnix Hebly (hoofddocent privaatrecht bij Erasmus School of Law, raadsheer-plaatsvervanger Hof Arnhem-Leeuwarden) en Clara Tilanus (advocaat en mediator bij Van Wassenaer Wytema Letselschade advocaten & Mediation).

Marnix Hebly: Marnix Hebly geeft een lezing over het onderzoeksproject ‘De Rotterdamse Schaal’. Al jaren is de begroting van smartengeld in Nederland een punt van discussie en bestaat er een wens voor meer inzichtelijkheid, meer consistentie en meer efficiëntie. De behoefte aan meer ordening is versterkt door de grote toename van het aantal uitspraken van de strafrechter waarin hij veelvuldig smartengeld vaststelt. Daarmee hebben onderlinge verschillen tussen uitspraken meer nadrukkelijk de aandacht gekregen. Onderzoekers van Erasmus School of Law zijn in 2023 gestart met een onderzoeksproject dat beoogt te komen tot een schaal van letsels en andere gevallen waarin aanspraak bestaat op smartengeld, geordend naar de ernst van gevallen, met vermelding van bijpassende smartengeldbedragen, per type geval met bandbreedtes en factoren die de plaats binnen de bandbreedte beïnvloeden: de Rotterdamse Schaal. Het document biedt in één oogopslag een indicatie voor een passend smartengeldbedrag voor een bepaald gevalstype. Het beoogt de rechtspraktijk te faciliteren door op een toegankelijke manier overzicht en aanknopingspunten te bieden voor de begroting van smartengeld. De Engelse Guidelines for the Assessment of General Damages in Personal Injury Cases en de Ierse Personal Injury Guidelines vormen bij het opstellen van het document een grote bron van inspiratie.

Een eerste concept is op deze website gepubliceerd voor consultatie in het najaar van 2024. Zie www.rotterdamseschaal.nl.

Clara Tilanus: In de complexe wereld van letselschade, waar emoties en belangen vaak hoog oplopen, biedt mediation een krachtig alternatief voor langdurige en kostbare juridische procedures. Hoewel mediation al langer op de kaart staat, is het zeker voor de jonge professionals in ons vak soms nog moeilijk om de weg ernaartoe te vinden. Tijdens deze lezing vertelt Clara graag hoe mediation kan bijdragen aan snellere, effectievere en meer bevredigende oplossingen voor alle betrokken partijen. Daarnaast zal zij praktische handvatten geven wanneer en hoe mediation in te zetten. Met een mix van theorie en praktijkvoorbeelden, krijg je de tools aangereikt om dit op een constructieve manier te begeleiden.

Locatie
De lezing zal dus weer plaatsvinden bij het knusse, gezellige en warme Holy Moly in Breda (https://holymolybreda.nl/).

Holy Moly is gelegen aan de Torenstraat 17 (4811 XV) te Breda. Dit ligt midden in het centrum. Vanaf station Breda is het slechts 15 minuten lopen waarbij een deel gaat door het mooie stadspark van Breda. Sightseeing krijg je er gratis bij. Kom jij met de auto? Dan kan er worden geparkeerd bij Q-park centrum (Markendaalseweg 62) of Parkeergarage De Barones (Nieuweweg 79). Vanaf daar is het 8 respectievelijk 4 minuten lopen door het bruisende centrum.

Programma
Het programma begint om 15.30 uur met aansluitend een borrel van 18.00 uur tot 21.00 uur.

NIVRE PE-Punten
Voor deze lezing worden 2 NIVRE punten aangevraagd.

Aanmelden
Aanmelden voor dit knusse evenement is mogelijk vanaf nu tot en met 6 november 2024. Er is een maximumaantal deelnemers van 150. Schrijf je dus snel in!

Let op! 
Aanmelding voor de lezing is alleen mogelijk wanneer je lid bent van VJPP. Nog geen lid? Klik hier om je aan te melden voor de VJPP. Je ontvangt een bevestiging van de aanmelding bij de vereniging, waardoor jij je kan inschrijven voor de lezing en borrel van 14 november 2024 en natuurlijk alle andere toekomstige evenementen.

Ben je al lid? Dan kan inschrijven via deze link.

De VJPP hoopt jullie allen te zien op 14 november a.s.! Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact op via secretariaat@vjpp.nl.


 

Geplaatst op 14-10-2024

< VorigeVolgende >


Share on: