Vernieuwde whitepaper over brandveiligheidsrisico’s bij parkeergarages

Regelmatig ontstaan er branden in parkeergarages onder woongebouwen, met grote bouwkundige schade en gevolgschade. Om beter bekend te zijn met deze risico’s heeft Brandveilig Bouwen Nederland (BBN) een vernieuwde whitepaper uitgebracht met een bijbehorende checklist, met daarin de nodige tools om de bouwkundige brandveiligheid eenvoudig in kaart te brengen en te beoordelen of het risico acceptabel is.

In 2022 introduceerde BBN de eerste versie van de whitepaper over brandveiligheidsrisico’s bij parkeergarages onder gestapelde woningbouw. Dankzij waardevolle feedback en aanvullende inzichten hebben we deze whitepaper geheel aangepast en verbeterd. Brandweer Nederland en Bouw en Woning Toezicht onderschrijven de noodzaak en ondersteunen de vernieuwde uitgave die is gericht op gebouweneigenaren, appartementseigenaren en vastgoedbeheerders met een onderliggende parkeergarage tot 1.000m2 oppervlakte. Deze groep kan nu beter geïnformeerd worden over de risico’s van branden in onderliggende parkeergarages.

Uitdagingen en risico’s
De afgelopen jaren zijn er regelmatig branden geweest in parkeergarages onder woongebouwen, wat leidde tot aanzienlijke schade en tijdelijke evacuaties. Appartementseigenaren en VVE-bestuurders zijn vaak niet bekend met deze gevolgschade, en vastgoedbeheerders hebben beperkte kennis over brandveiligheid. De brandweer speelt geen rol in het beoordelen van bestaande situaties; deze taak ligt bij gespecialiseerde bouwkundige adviesbureaus. Echter, VvE’s zijn vaak terughoudend om deze bureaus in te schakelen vanwege de kosten. Bovendien ligt de focus van veel VvE’s momenteel op verduurzaming, niet op brandveiligheid.

Whitepaper en checklist downloaden 
De whitepaper en checklist helpen betrokkenen een eerste indruk te krijgen van de bouwkundige brandveiligheid en vormen een goede basis voor verdere vraagstellingen aan adviesbureaus.

De whitepaper is HIER te downloaden.

Webinar 3 oktober 2024 
Als opvolging op het whitepaper wordt een lunch webinar gehouden waar iedereen van harte voor uitgenodigd wordt. Na het downloaden van de whitepaper wordt u op de hoogte gehouden van de datum en het tijdstip van het webinar.


BBN
De vereniging Brandveilig Bouwen Nederland (BBN) is dé deskundige op het gebied van bouwkundige brandpreventie, ook wel ‘passieve brandveiligheid‘ genoemd. De vereniging beoogt een hogere mate van brandveiligheid van gebouwen door het toepassen van brandveilige bouwmaterialen die de (minimalistische) criteria van de regelgeving kwalitatief overstijgen.

Bron en foto: BBN
Geplaatst op 06-09-2024

< VorigeVolgende >


Share on: