Casus: Is Judo Bond Nederland aansprakelijk voor letsel jiujitsu-deelnemer?
Op 13 november 2024 oordeelde de Rechtbank Midden-Nederland over de vraag of de organisator van een jiujitsu-wedstrijd aansprakelijk is voor het knieletsel van een deelnemer die moest uitkomen tegen een tegenstander uit een zwaardere gewichtsklasse.
Wat is er gebeurd?
In 2017 heeft de benadeelde in deze zaak meegedaan aan een jiujitsu-wedstrijd die viel onder de vlag van de Judo Bond Nederland (de JBN). Het betrof geen officiële wedstrijd waarbij punten of een titel werden toegekend, maar het betrof een zogeheten regiowedstrijd. Deze wedstrijd telde wel mee als kwalificatiemoment voor de Nederlandse kampioenschappen, waarvoor een deelnemer aan minimaal twee regiowedstrijden moest hebben deelgenomen.
De benadeelde zelf heeft ervaring in de jiujitsu en heeft de bruine band. Hij had zich ingeschreven voor de gewichtsklasse 85 tot 94 kilo. Hij woog bij de weging voorafgaand aan de wedstrijd 93,8 kilo. Omdat er te weinig deelnemers waren voor de zwaarste gewichtsklasse (de klasse vanaf 94 kilo) heeft de JBN de twee zwaarste gewichtsklassen samengevoegd. De tegenstander van de benadeelde woog ongeveer 108 kilo.
Tijdens het gevecht tegen de tegenstander uit de zwaardere gewichtsklasse heeft de eisende partij letsel opgelopen. Bij deze wedstrijd is de eiser door een gebruikte beenhaaktechniek van zijn tegenstander gewond geraakt aan zijn rechterknie. Hij liep een ruptuur op van zijn voorste kruisband, letsel aan de binnenste band en een botkneuzing en een scheur in zijn meniscus.
De eiser heeft de JBN hiervoor aansprakelijk gesteld. Volgens hem heeft de JBN hem niet over de samenvoeging van de verschillende gewichtsklassen geïnformeerd. Hij heeft zich daarbij op het standpunt gesteld dat hij niet had meegedaan aan de wedstrijd als hij had geweten dat hij tegen een deelnemer uit een zwaardere gewichtsklasse moest uitkomen. Hij heeft daarom een verklaring voor recht gevorderd dat de JBN aansprakelijk is voor de materiële en immateriële schade die is veroorzaakt door de deelname aan de jiujitsu-wedstrijd uit 2017. Over de aansprakelijkheidskwestie liet de rechtbank zich al eerder uit in een tussenvonnis.
Hoe oordeelde de rechtbank in haar tussenvonnis?
Volgens de rechtbank is er tussen de eiser en de JBN een contractuele verhouding ontstaan door de deelname van de eiser aan de jiujitsu-wedstrijd. De rechtbank is van oordeel dat de JBN een zorgplicht heeft om de deelnemers erover te informeren als er verschillende gewichtsklassen worden samengevoegd. Als de JBN niet voldoet aan deze informatieverplichting, dan komt hij tekort in de nakoming van zijn (contractuele) verplichtingen en is hij mogelijk schadeplichtig op grond van artikel 6:74 BW, aldus de rechtbank.
De rechtbank acht in haar tussenvonnis van 22 mei 2024 voorshands bewezen dat de JBN de benadeelde niet heeft geïnformeerd over de samenvoeging van de gewichtsklassen voorafgaand aan de wedstrijd, maar laat de JBN nog wel toe tot het leveren van tegenbewijs waaruit zou volgen dat de JBN de deelnemers, inclusief de benadeelde, wel zou hebben geïnformeerd over de samenvoeging.
Over het causaal verband oordeelde de rechtbank dat vast staat dat de benadeelde zich zou hebben onttrokken als hij had geweten dat hij tegen iemand in een hogere gewichtsklasse had moeten vechten. Daarmee staat het causaal verband tussen het niet-mededelen over de samenvoeging van de gewichtsklassen door de JBN en de schade die de eiser heeft geleden door de deelname aan de wedstrijd vast. Als de JBN de mededeling van de samenvoeging aan de benadeelde had gedaan, dan had hij zich teruggetrokken uit de wedstrijd en dan had hij geen letsel opgelopen.
In het tussenvonnis oordeelde de rechtbank derhalve dat de JBN in principe aansprakelijk is voor de ontstane schade van de aansprakelijke partij, behalve als de JBN bewijst dat hij de benadeelde van te voren heeft geïnformeerd over het samenvoegen van de gewichtsklasse. Het tussenvonnis kunt u hier teruglezen.
Einduitspraak van de rechtbank
In het eindvonnis komt de rechtbank tot de conclusie dat het de JBN niet is gelukt om te bewijzen dat de eiser was geïnformeerd over de samenvoeging van de gewichtsklassen voorafgaande aan de jiujitsu-wedstrijd. De JBN heeft na het tussenvonnis wel schriftelijke stukken aangeleverd en twee getuigen aangedragen. Volgens de eiser heeft de JBN ondanks deze bewijsmiddelen echter het bewijsvermoeden dat door de rechtbank in het tussenvonnis is aangenomen niet ontzenuwd. De rechtbank volgt de eiser hierin.
De getuigen die op verzoek van de JBN zijn gehoord hebben volgens de rechtbank niet bijgedragen aan het bewijs dat de JBN de benadeelde vóór het duel heeft geïnformeerd over het samenvoegen van de gewichtsklassen. Volgens de rechtbank is de JBN daarom niet geslaagd in het ontzenuwen van het vermoeden dat de eiser niet geïnformeerd is daarover.
Het is verder vaste rechtspraak dat de rechter die in een tussenuitspraak één of meer geschilpunten uitdrukkelijk en zonder voorbehoud heeft beslist hier, in beginsel, in het verdere verloop van de procedure aan gebonden is. Dit vloeit voort uit de eisen van een goede procesorde. Er is niet gebleken van nieuwe feiten of omstandigheden op grond waarvan de rechtbank terug zou moeten komen van de bij tussenvonnis van 22 mei 2024 gegeven beslissing over onder andere het causaal verband, zodat zij gebonden is aan die beslissingen. De rechtbank ziet dus ook geen reden om terug te komen op de gegeven beslissingen in het tussenvonnis van 22 mei 2024.
Conclusie
In het tussenvonnis heeft de rechtbank voor de situatie dat de JBN niet zou slagen in het leveren van tegenbewijs overwogen dat de JBN in dat geval aansprakelijk is voor de schade die de benadeelde lijdt door zijn deelname aan de jiujitsu-wedstrijd. In het eindvonnis heeft de rechtbank beslist dat de JBN het tegenbewijs niet heeft geleverd. Dit betekent dat de rechtbank voor recht verklaart dat de JBN aansprakelijk is voor de materiële en immateriële schade van de eiser die is veroorzaakt door zijn deelname aan de jiujitsu-wedstrijd.
U kunt hier de uitspraak teruglezen.
< VorigeVolgende >
Share on: