Nieuwe uitgave van de Leidraad bij Boomschade 2024-2025 verschenen

De vernieuwende uitgave 'Leidraad bij Boomschade 2024-2025' is op woensdag 11 september 2024 gepresenteerd. Dit zal flink ingrijpen in de taxatie en schade-expertise van bomen. Taxatie en schade-expertise zullen hiermee veel meer op basis van concrete feiten in beeld gebracht gaan worden. De Leidraad spitst zich veel meer toe op de wijze waarop schades vastgesteld dienen te worden.

De uitgave 'Leidraad bij Boomschade 2024-2025' richt zich volledig op verhaalbare schade. Bijvoorbeeld bij een aanrijding door een auto tegen een boom. Bij nog veel meer andere situaties kan verhaalbare schade aan bomen ontstaan. Zoals wortelschade bij graafwerkzaamheden of uitgebroken takken uit de kroon door hoge vrachtauto’s of kranen bij werkzaamheden. Als een schade door een dergelijke oorzaak zich voordoet zal de taxateur en schade-expert op basis van concrete feiten de schade vast moeten stellen. De “Leidraad bij Boomschade 2024-2025” vormt met concrete aanwijzingen een stevig houvast voor de taxateur/schade-expert om een goed en verantwoord schaderapport op te kunnen stellen.
 
Andere methoden welke in de taxatie en expertisewereld van bomen rondgaan voorzien eigenlijk alleen in situaties waar partijen vooraf afspraken maken op welke wijze en tegen welke schadebedrag schade aan bomen kan worden afgewikkeld. Vaak worden dan ook preventieve maatregelen voorgeschreven. Dit wordt dan veelal in (aanneem-)contracten vastgelegd. Vaak zijn dit (veel) hogere bedragen dan de werkelijke schade is. Dit wordt gedaan om de aannemer extra voorzichtig te laten zijn bij werkzaamheden rond bomen. Daarmee zal de aannemer eventuele schade zoveel mogelijk beperken. De aannemer betaalt die hoge ‘boete’ bedragen immers liever niet.

Het allereerste exemplaar van de Leidraad is aangeboden aan 'de rijdende rechter', Mr. Frank Visser.

Geïnteresseerd in de uitgave?
De Leidraad is vanaf 12 september te bestellen.
Fotografie: Cindy van der Helm
Geplaatst op 11-09-2024

< VorigeVolgende >


Share on: