Interpretatie van actieve provisietransparantie bij schadeverzekeringen

Vanaf 1 juli 2024 zijn adviseurs en bemiddelaars verplicht om consumenten actief te informeren over het bedrag van de afsluit- en doorlopende provisie bij particuliere schadeverzekeringen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil de sector met een interpretatie meer duidelijkheid geven over deze actieve provisietransparantie. Hiermee wordt antwoord gegeven op veelgestelde implementatievragen.

AFM-visie op nieuwe regelgeving
Vanaf 1 juli 2024 treedt het Wijzigingsbesluit financiële markten 2023 in werking over actieve provisietransparantie bij schadeverzekeringen. De wetgever heeft als doel dat de consument zich bewust wordt van het feit dat provisie wordt betaald aan een adviseur en dat daar ook diensten van tegenover staan. 


AFM heeft veel gesproken met de sector en heeft  begrip voor de vragen die er zijn en de belemmeringen die worden ervaren. Met deze nterpretatie willen zij duidelijkheid geven over hun visie op de nieuwe regelgeving.

Toezicht gericht op doel actieve provisietransparantie
Vanaf 1 juli 2024 wordt als uitgangspunt voor het toezicht het doel van de regelgeving gehanteerd. Dus is het voor de consument duidelijk welke dienstverlening hij kan verwachten en tegen welke prijs? En vindt hierover het goede gesprek plaats? Het AFM blijft  in gesprek met de sector over de naleving van de regelgeving in de praktijk. Ook met het oog op de evaluatie die over drie jaar gaat plaatsvinden. 
 

 

 
Bron: AFM
Geplaatst op 24-05-2024

< VorigeVolgende >


Share on: