Verzekeraars ontvangen honderden schademeldingen na uitzonderlijk noodweer

Eurocross en de ANWB hebben elk meer dan vijfhonderd schademeldingen ontvangen na het zware noodweer in Italië op maandagavond. De meeste meldingen betreffen beschadigde auto's, campers en caravans als gevolg van enorme hagelstenen.

Foto: Thijs Goossens vanuit Noord-Italië


Angela Looyé, woordvoerster van Eurocross, meldt aan het Eindhovens Dagblad dat een aanzienlijk aantal van de vijfhonderd meldingen zo ernstig is dat terugrijden naar Nederland onmogelijk wordt. "Veel voertuigen kunnen gewoon niet meer rijden." Het afhandelen van alle meldingen zal naar verwachting nog weken duren. Momenteel zijn er nauwelijks bergers beschikbaar, omdat ze door de Italiaanse overheid worden ingezet om de snelwegen vrij te maken. Auto's op campings hebben daardoor minder prioriteit. Looyé benadrukt dat dit een enorme operatie is en dat de bergingscapaciteit ontoereikend is. Veel gedupeerden vragen om vervangend vervoer, maar dat is momenteel vrijwel niet te regelen.


Alternatief vervoer
Verzekeraars zoals Eurocross en de ANWB adviseren getroffen klanten om te onderzoeken of er alternatief vervoer naar huis mogelijk is, zoals per vliegtuig of trein. In sommige gevallen is het mogelijk om in het buitenland een spoedreparatie te laten uitvoeren, maar door de omvang van de schade zitten garages en schadereparateurs rond het Gardameer momenteel overvol. Annelies Tichelaar, woordvoerster van de ANWB, benadrukt dat gedupeerden bij vragen vooral contact moeten opnemen met hun verzekeraar. Op basis van de dekking kan er samen worden gekeken naar mogelijke oplossingen, waarbij urgentie ook in acht wordt genomen. Mensen die bijvoorbeeld komende vrijdag naar huis moeten, krijgen voorrang op degenen die hun auto niet direct nodig hebben.

Uitzonderlijke situatie
Ook Tichelaar verwacht dat het nog even zal duren voordat alle schade is afgehandeld, gezien de omvang van de situatie. Verzekeraars en schadereparateurs staan bovendien voor een uitdaging, omdat in augustus veel Italianen met vakantie gaan. Ze benadrukt dat ze er alles aan doen om het probleem zo snel mogelijk op te lossen, maar dat ze ook realistisch moeten zijn. Een schadeprobleem van deze omvang is volgens Tichelaar 'uitzonderlijk' en niet eerder zo ernstig voorgekomen.

Bron: Eindhovens Dagblad
Geplaatst op 26-07-2023

< VorigeVolgende >


Share on: