FBI waarschuwt voor hackers die AI-tools gebruiken voor cybercriminaliteit

De FBI heeft zijn bezorgdheid geuit over hackers die gebruik maken van generatieve kunstmatige intelligentie (AI)-tools om snel kwaadaardige code te creëren en cybermisdaad te plegen. De FBI heeft opgemerkt dat AI-chatbots, zoals ChatGPT, verschillende illegale activiteiten hebben gefaciliteerd, waaronder oplichters die hun frauduleuze technieken verbeteren en terroristen die advies zoeken over het uitvoeren van chemische aanvallen.

Hackers hebben AI geïntegreerd in hun criminele activiteiten en gebruiken AI-stemgeneratoren om zich voor te doen als vertrouwde personen, geliefden te misleiden en ouderen op te lichten. Deze trend zal naar verwachting toenemen naarmate de toepassing en democratisering van AI-modellen voortschrijdt.
 
Dit is niet het eerste geval van hackers die AI-tools zoals ChatGPT manipuleren om gevaarlijke malware te ontwikkelen. In februari 2023 ontdekte beveiligingsbedrijf Checkpoint dat kwaadwillenden de application programming interface (API) van een chatbot hadden aangepast, waardoor deze malwarecode kon genereren en het creëren van virussen binnen handbereik kwam voor potentiële hackers.
 
Terwijl de FBI haar bezorgdheid uit over de veiligheidsimplicaties van AI-chatbots, zijn sommige cyberexperts een andere mening toegedaan. Zij stellen dat de dreiging van AI-chatbots wordt overschat en dat hackers meestal effectievere code-exploits vinden via traditionele datalekken en open-source onderzoek.
 
Expert Martin Zugec, Technical Solutions Director bij Bitdefender, suggereert dat de meeste beginnende malwareschrijvers niet over de nodige vaardigheden beschikken om de anti-malwaremaatregelen van chatbots te omzeilen en dat de kwaliteit van de malwarecode die door chatbots wordt geproduceerd vaak laag is.
 
Ondanks verschillende meningen baart het stopzetten van OpenAI's tool om door chatbots gegenereerd plagiaat te detecteren zorgen. Als het perspectief van de FBI juist is, kan de strijd tegen chatbot-malware in de toekomst nog een hele uitdaging worden.
Bron: Fagen Wasanni Technologies
Geplaatst op 31-07-2023

< VorigeVolgende >


Share on: