Verwoestende gevolgen overstromingen

De afschuwelijke overstromingen die in ons eigen Limburg een enorme ravage hebben aangericht, hebben verwoestende en dodelijke gevolgen veroorzaakt in dorpen en kleine steden die aan rivieren liggen in Belgiƫ en Duitsland, dit blijkt uit de verschrikkelijke beelden die we zien op de landelijke televisie.

Zorgwekkend is dat de omvang van de uiteindelijke financiële en menselijke gevolgen van deze overstromingen nog niet bekend zijn, aangezien het overstromingswater de komende dagen naar verwachting verder zal stijgen, mogelijk in de buurt van steden met grotere bevolkingsaantallen. Volgens de prognoses zal het water in de grote rivieren verder stijgen.

Inmiddels heeft premier Rutte Limburg aangewezen als rampgebied waardoor de financiële gevolgen voor de betrokkenen gecompenseerd worden.

De grote meren in Zwitserland hebben het niveau van de verwoestende overstromingen van 1999 en 2005 bereikt of benaderen dat niveau. In Nederland wordt verwacht dat het debiet (de hoeveelheid doorstromend water per m3) van de Maas hoger zal liggen dan dat van de historische overstromingen van 1993 en 1995.
 
Hoe verwoestend de gevolgen ook mogen zijn, in de nasleep van eerdere overstromingen zijn in heel Europa maatregelen genomen om het water te weren. De resultaten daarvan zullen nu van invloed zijn op de totale omvang van de schade die de huidige overstromingen veroorzaken. 

De tot dusver geregistreerde overstromingen zouden een nog veel groter gebied hebben bestreken en veel meer schade hebben aangericht dan we nu al hebben gezien, ware het niet dat deze maatregelen reeds zijn getroffen. 

 
Geplaatst op 16-07-2021

< VorigeVolgende >


Share on: