ANVA & AWI zetten de volgende stap in de samenwerking

In augustus vorig jaar kondigden ANVA en AWI aan de eerste stappen te zetten richting een partnership om samen meer waarde te kunnen bieden aan de verzekeringsbranche. Deze samenwerking wordt nu bekrachtigd met een eerste initiatief: Insurance Product Content, productengines voor verzekeraars en gevolmachtigden.

Uniformiteit en kwaliteit van data zijn thema’s die de branche al jarenlang in hun greep houden. Niet voor niets hebben Het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Vereniging van Gevolmachtigde Assurantiebedrijven (NVGA) gezamenlijk de Stichting Uniforme Inrichting Volmachtketen (SUIV) opgericht. Het doel van de stichting is de vastlegging en uitwisseling van data tussen gevolmachtigden en verzekeraars te uniformeren én de datakwaliteit in het kanaal te verbeteren.
 
Insurance Product Content
ANVA en AWI zien dat tarieven, acceptatieregels, voorwaarden & clausules, tabellen, schermen en datavelden nog steeds decentraal worden ingericht in de systemen van gevolmachtigden. Daarmee worden deze gegevens op een niet uniforme manier gebruikt door de adviseurs en bemiddelaars die hiermee werken. Deze vorm van vastlegging, die een versnippering van productspecificaties veroorzaakt, is problematisch voor de branche die moet voldoen aan de steeds strengere wet- en regelgeving. Tot nu toe hebben ANVA en AWI los van elkaar diverse content gestandaardiseerd. Hoewel ze elkaar op veel gebieden aanvullen, is er uiteraard ook overlap ontstaan. Daarom is besloten samen te werken op dit domein en de uniforme content te bundelen. De ambitie van ANVA en  AWI is helder: "We willen de gehele Nederlandse verzekeringsbranche voorzien van gevalideerde content, zodat we efficiënter en beter kunnen samenwerken. Hiermee willen we bijdragen aan de continuïteit van de volmachtketen."
 
Hoe gaat de samenwerking eruitzien?
De eerste stap in de samenwerking staat volledig in het teken van de ontwikkeling en ondersteuning van productengines voor verzekeraars en gevolmachtigden. Samen bieden ANVA en AWI particuliere- en zakelijke productengines voor verzekeringsproducten die ontsloten worden volgens de geldende marktstandaarden (SIVI). Daarbij verzorgen ANVA en AWI de distributie van deze producten en ontwikkelen de uitgebreide producthandleidingen ten behoeve van de systeemhuis-inrichting. De servicedesk van ANVA zorgt hierbij voor eerstelijns ondersteuning. Voor het versnellen en versoepelen van de uitrol van de verschillende verzekeringsproducten bieden de consultants van ANVA ondersteuning bij de inrichting. De afgelopen maanden zijn ANVA en AWI achter de schermen druk bezig geweest met de ontwikkeling van deze productengines die al bij de eerste aanbieders live zijn gegaan. Unigarant, één van de eerst klanten zegt het volgende hierover:
 
"We zagen in ANVA en AWI een geschikte partner om onze nieuwe Woonverzekering op een innovatieve manier te ontsluiten. Het is ze gelukt een engine te bouwen die niet alleen voldoet aan de laatste marktstandaarden, maar ook nog eens voor alle gangbare platformen beschikbaar is. En die eigentijdse manier van werken past perfect bij de kernwaarden van Unigarant."
 
De gezamenlijke productengines van ANVA en AWI zijn het eerste initiatief dat ANVA en AWI in het partnership samen naar de markt brengen. In de loop van het jaar starten meer initiatieven om samen meer gevalideerde content aan te bieden, zoals voorwaarden, clausules en meer. Remco Brouwer (product owner) bij ANVA: "Wij zijn ervan overtuigd dat onze samenwerking een grote toegevoegde waarde gaat bieden in de branche en we kijken ernaar uit om nieuwe initiatieven met elkaar te ontwikkelen."
Geplaatst op 16-07-2021

< VorigeVolgende >


Share on: