Nederland op rood: zwartste zaterdag ooit dreigt

De coronakaart van Europa heeft veel weg van een op hol geslagen stoplicht. Dan gaat dit land op groen, dan gaat dat land weer op oranje en inmiddels staat Nederland zelfs op (donker)rood. Verre vliegreizen zitten er voorlopig niet in en dus is de verwachting dat Nederlanders massaal met de auto op vakantie gaan naar ‘groene’ landen.

De ANWB waarschuwde onlangs al dat het deze zomer minstens zo druk op de weg wordt als vóór corona. Vliegvakanties zijn onzeker met de wispelturigheid van coronamaatregelen van potentiële vakantiebestemmingen. Maar na anderhalf jaar corona en twee loodzware lockdowns zijn mensen gebrand op het hebben van een onvergetelijke vakantie over de grens: dan maar met de auto. Momenteel wordt reizen naar populaire vakantielanden Spanje en Portugal afgeraden vanwege de coronabesmettingen- en maatregelen, daarom wordt er grote drukte verwacht op de wegen naar Italië, Duitsland en Oostenrijk.


Goed verzekerd op vakantie
Uit onderzoek* van Autoverzekering.nl blijkt dat 55,9 procent van de Nederlanders het belangrijk vindt om vervangend vervoer te krijgen als hun auto kapot gaat in het buitenland. Daarbij vindt maar liefst 57,6 procent het belangrijk dat de terugreis vanuit het buitenland vergoed wordt. Echter, beide dekkingen zijn niet vanzelfsprekend. Niet alle verzekeraars bieden vervangend vervoer aan in het buitenland en degenen die het wel doen, bieden het vaak aan voor vaste periodes zoals zeven of veertien dagen.
 

Wat betreft de terugreis moet men ook opletten. Als de auto total loss gereden wordt in het buitenland, dan bieden bijna alle verzekeraars een vergoeding voor de terugreis per tweedeklas openbaar vervoer. Bus en trein vallen daar wel onder, vliegen niet. Auto-vakantiegangers doen er goed aan om van tevoren hun verzekeraar te checken, want sommige verzekeraars vergoeden helemaal niets.

Daarom raadt vergelijkingssite Autoverzekering.nl aan om van tevoren te dubbelchecken wat je verzekering dekt in het buitenland.

Zwartere zaterdagen dan anders
Jerry Poel, autoverzekering-expert bij Autoverzekering.nl, raadt mensen aan in elk geval niet op 31 juli of 7 augustus met de auto naar het zuiden te rijden: “Dat zijn de zwarte zaterdagen dat ook de Fransen zelf op vakantie gaan. Dan staat het alle kanten op helemaal vast. Verder is het verstandig om de huidige autoverzekering nog eens grondig te bekijken. Op vakantie zijn de dekkingen vervangend vervoer en vergoeding van de terugreis belangrijk. Check daarom voor je op vakantie gaat hoe je verzekerd bent. Binnen 5 minuten is je verzekering aangepast, dus voorkom dat je langs de weg in de brandende zon voor verrassingen komt te staan.”


* Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Multiscope onder 1.000 Nederlandse autobezitters

Geplaatst op 22-07-2021

< VorigeVolgende >


Share on: