Letselschadebureaus drukker met corona-zaken

Naarmate de pandemie vordert stellen Covid-19-patiënten steeds vaker hun werkgever aansprakelijk voor hun ziekte en de consequenties daarvan.

Vorig jaar alleen al maakten bedrijfsartsen bijna 2000 keer melding van Covid-19 als beroepsziekte, opgelopen tijdens het werk. Dat blijkt uit de net bekend gemaakte Kerncijfers Beroepsziekten van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. De meeste meldingen kwamen uit de gezondheidszorg, maar ook kwamen er veel signalen uit het onderwijs, de industrie, overheid en openbaar bestuur, en de groot- en detailhandel. In heel veel gevallen was er sprake van onbeschermd contact met besmette personen. Steeds vaker schakelen slachtoffers nu ook een letselschadebureau in. 


“We krijgen veel mensen aan de lijn, soms echt wanhopig, die nog ziek zijn of al maanden aan het revalideren, en die hun werkgever aansprakelijk willen stellen voor hun ziekte, omdat die bijvoorbeeld niets aan preventie heeft gedaan.” Directeur Frederik Lieben van letselschadebureau JBL&G in Amsterdam zegt dat er steeds meer bijkomen. “Lastige zaken vaak, maar we proberen wel uit te zoeken of er inderdaad een ander aansprakelijk kan zijn. Veel situaties zijn heel schrijnend, en wat ons betreft ligt de verantwoordelijkheid in sommige gevallen heel duidelijk bij de werkgever.” 


 
De zaken zijn allemaal nog te vers voor een afwikkeling, maar wat JBL&G betreft is een schadevergoeding niet uitgesloten. Het gaat dan veelal om extra kosten die vanwege de ziekte gemaakt worden of compensatie voor verlies aan inkomen, maar bijvoorbeeld ook voor studievertraging, hulp in de huishouding en verpest levensgeluk door toedoen van een ander. Lieben: “Het zal in veel gevallen best moeilijk zijn om te bewijzen waardoor je besmet bent geraakt, en dat dat de werkgever valt te verwijten. Het blijft elke keer weer puzzelen en maatwerk, maar kansloos is het zeker niet.”
Geplaatst op 13-07-2021

< VorigeVolgende >


Share on: