Daling diefstalcijfers zet door

De in 2020 ingezette daling zet stevig door. In het eerste halfjaar van 2021 zijn er 2578 personenauto’s gestolen, dit is een daling van ruim 21% ten opzichte van 2020. De diefstal van lichte bedrijfswagens is zelfs verminderd met ruim 41%. De kans op terugvinden van een gestolen voertuig is de eerste dag na de diefstal het grootst en is licht gestegen met ruim 2%.

Toename gestolen SUV’s
Nagenoeg alle voertuig-categorieën laten sinds het begin van 2020 een daling zien. Toch zijn er personenauto’s die een toename in diefstallen laten zien: bij Nissan en Mazda zijn de diefstallen gestegen met 227% respectievelijk 143%. De Nissan Qashqai en de Mazda CX-5 zijn grotendeels debet hieraan met respectievelijk 56 en 68 stuks. Globaal lijken SUV’s (Sports Utility Vehicles) meer in trek te raken bij het dievengilde. Bij merken zoals Renault, Audi, Peugeot en Opel nemen de aantallen gestolen SUV’s toe, wat in lijn lijkt te zijn met het marktaandeel van deze modellen.

Top 5
Mercedes en BMW, die al enige jaren een dalende lijn laten zien, verdwijnen uit de top 5. Renault en Peugeot nemen, ondanks dalende cijfers, deze plaatsen in. Volkswagen en Audi blijven als nummer 1 en nummer 5. Volkswagen blijft met 445 gestolen personenauto’s het meest gestolen automerk. Toyota en Renault volgen op afstand met respectievelijk 229 en 203. Peugeot is een nieuwkomer in de top 5 met 176 diefstallen.
Niet Europese merken, zoals Toyota, Mazda, Nissan, Daihatsu, Kia en Hyundai, waren in het verleden amper in beeld bij autodiefstallen. Sinds enkele jaren laten deze merken ook een stijgende lijn zien.

'Alert blijven'
Toch betekenen de dalende diefstalcijfers niet dat we achterover kunnen leunen, aldus manager Landelijk Informatie- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit Rudi Welling: “Het gaat nu erg goed en dergelijke forse dalingen hebben we niet eerder meegemaakt. Dat COVID invloed heeft op de autodiefstallen is wel aannemelijk, maar anderzijds bewijst de diefstaltoename bij Mazda en Nissan dat niet alle autodieven erdoor worden afgeschrikt. Kortom, laten we ons niet rijk rekenen en alert blijven op preventie en het terugvinden van gestolen voertuigen. Een goedgekeurd alarmsysteem is en blijft de eerste aanbeveling”.
Geplaatst op 23-07-2021

< VorigeVolgende >


Share on: