Steeds meer VVE's weigeren laadpalen in parkeergarages

Volgens een artikel in het AD zijn er inmiddels tientallen verenigingen van eigenaren (VVE’s) met vrees voor garagebranden en verbieden laadpalen in de gemeenschappelijke parkeergarage. Er zijn nog veel meer VVE’s die de plannen voor laadpalen in de parkeergarage voorlopig in de ijskast hebben gezet.

Als gevolg van waarschuwingen door Brandweer Nederland aan overheden en parkeerbedrijven voor de gevaren van het parkeren en opladen van elektrische auto’s in parkeergarages, zijn er inmiddels steeds meer VVE's die geen laadpalen meer willen plaatsen in de gemeenschappelijke parkeergarage. Er zijn ook VVE's waar eerder wel laadpalen zijn geplaatst die deze inmiddels hebben ontkoppeld of de plannen voor het plaatsen van laadpalen hebben uitgesteld.

Het Instituut Fysieke Veiligheid heeft met ingang van dit jaar alle veiligheidsregio’s opgeroepen incidenten met ‘alternatief aangedreven voertuigen’ waarbij de brandweer te hulp schoot, te melden. Volgens een artikel in het AD zijn er inmiddels 22 branden met elektrische auto’s gemeld. Waarvan er bij één geval sprake was van een ongeluk, bij de andere 21 branden betrof het een andere oorzaak. Hieronder zijn vijf incidenten waaarbij het accupakket is gaan branden, bij één geval ging het om een accu die in brand is gevlogen tijdens het opladen.


Het is al langer bekend dat het lastig is om een brandende batterij van een elektrische auto te blussen. Wanneer het vuur is gedoofd kan het uren later alsnog weer oplaaien. Er is maar een effectieve methode en dat is de auto optillen en in een met water gevulde container zetten voor tenminste 24 uur.
Geplaatst op 08-06-2021

Volgende >


Share on: