Hacker vraagt losgeld New York Pizza na hack leverancier

Klanten van New York Pizza worden door de pizzaketen gewaarschuwd voor phishing en identiteitsfraude na een groot datalek. Er zijn volgens het bedrijf 3,9 miljoen klantgegevens buitgemaakt, waaronder e-mailadressen, telefoonnummers en bezorgadressen. Een hacker vraagt losgeld aan de Nederlandse pizzaketen.

Het datalek is een gevolg van een hack bij een leverancier van het bedrijf. Volgens de website van New York Pizza ontving het bedrijf in de nacht van zondag op maandag een aantal e-mails van een hacker waarin de hacker een grote hoeveelheid klantgegevens dreigde te publiceren of te verkopen. Er werd om losgeld gevraagd. Inmiddels gaat een phishingmail rond afkomstig van het adres noreply@newyorkpizza.nl.

Tegenover techwebsite Tweakers benadrukt de pizzaketen dat het gaat om gestolen data, en niet om ransomware (gijzelsoftware). Inmiddels is het lek gedicht. New York pizza heeft aangifte gedaan bij de politie en een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook is er een onderzoek ingesteld.

 

Wachtwoorden opnieuw instellen
Volgens New York Pizza zijn er geen betaalgegevens gestolen. Omdat ook een deel van de wachtwoorden van klanten met een account bij New York Pizza is buitgemaakt, raadt de keten klanten aan om een nieuw wachtwoord in te stellen. Klanten die dat wachtwoord vaker gebruiken zouden ook op andere platforms hun wachtwoord moeten wijzigen.

Geplaatst op 03-06-2021

Volgende >


Share on: