Nederlander gemiddeld 16 jaar bij dezelfde woonverzekeraar

Als het op woonverzekeringen aankomt, zijn Nederlanders trouw aan hun huidige verzekeraar. Gemiddeld hebben Nederlanders hun woonverzekering al 16 jaar bij dezelfde verzekeraar ondergebracht. Dat blijkt uit recent onderzoek* van online verzekeraar Allianz Direct.

65+’ers al 29 jaar trouw aan verzekeraar
Vanzelfsprekend zijn jongvolwassenen tussen de 18 en 34 jaar het minst lang verbonden aan dezelfde verzekeraar; gemiddeld vijf jaar. Naarmate de leeftijd toeneemt, zit men steeds langer bij dezelfde aanbieder. Met name opvallend is dat 65+’ers gemiddeld erg lang trouw zijn aan hun verzekeraar. Bij hen zijn de woonverzekeringen al maar liefst 29 jaar bij dezelfde verzekeraar ondergebracht.

60% nog nooit overgestapt
Opvallend genoeg zijn drie op de vijf verzekerden (60%) zelfs nog nooit overgestapt van verzekeraar. Ook wordt er weinig rondgekeken bij andere verzekeraars. Slechts 14 procent heeft dit in het afgelopen jaar gedaan. Jongeren kijken overigens wel iets vaker rond dan ouderen. Van de jongeren heeft 20 procent het afgelopen jaar rondgekeken, tegenover 9 procent van de 65+’ers.

Van de 34 procent die weleens de stap heeft gemaakt naar een andere aanbieder, zijn dit de meest genoemde redenen om over te stappen van woonverzekering:

  1. Betere prijs-kwaliteitverhouding (37%) 
  2. Verzekering werd te duur (22%) 
  3. Verhuizing (21%) 
  4. Samenwonen/huis gekocht (8%) 
  5. Niet tevreden over service (6%)

Overstappen en besparen
Ron Adams, Head of Marketing & Sales bij Allianz Direct, adviseert consumenten om vaker te kijken naar een alternatief: “We zien dat weinig Nederlanders de moeite nemen om over te stappen van verzekeraar voor de woonverzekering. Dit gedrag verbaast ons, want het vergelijken van je inboedel- en opstalverzekeringen kan voordelig uitpakken. Door over te stappen kun je tot wel 15 procent op je woonpremie besparen.”

Onwetendheid over maandelijkse premie
Net als abonnementen op streamingdiensten of de sportschool, is de maandelijkse premie van de woonverzekering een terugkerende uitgave. Lang niet alle verzekerden zijn zich echter bewust van deze maandelijkse kosten. Twee op de vijf (40%) heeft geen idee wat zij maandelijks betalen aan premie. Een op de vijf verzekerden weet wel precies hoeveel de woonverzekeringen kosten (21%). Bijna een op de drie (30%) geeft aan dit ongeveer te weten.

Verzekerden met een huurwoning die op de hoogte zijn van hun maandelijkse premie, geven aan dat zij gemiddeld 20 euro voor hun woonverzekeringen betalen. Logischerwijs ligt het bedrag iets hoger bij verzekerden met een koopwoning; zij betalen gemiddeld 40 euro per maand.

Tips om te besparen op je premie
Adams geeft een paar tips om te besparen op deze maandelijkse lasten. “Woonverzekeringen kunnen veel van elkaar verschillen. Kijk bij een vergelijking eens goed naar je dekking; wat heb je nu echt nodig? Die afweging moet iedereen voor zichzelf maken. Door je verzekering zelf af te sluiten kun je vaak ook besparen. Bij Allianz Direct bereken je online gemakkelijk je premie. Daarnaast kiezen veel klanten voor onze gecombineerde inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering vanwege de gunstige prijs-kwaliteitsverhouding,” aldus Adams.

*Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Team Vier onder 1.006 respondenten die in het bezit zijn van een inboedel-, opstal- en/of aansprakelijkheidsverzekering, juli 2020.

Geplaatst op 19-08-2020


Share on: