Ruim 52.000 woningbrandclaims bij verzekeraars in 2023
Het aantal ontvangen woningbrandclaims bij verzekeraars is in 2023 opnieuw gedaald tot ruim 52.000, vergeleken met meer dan 54.000 claims in 2022. Dit markeert een voortzetting van de neerwaartse trend die sinds 2018 zichtbaar is. In 2021 daalde het aantal brandclaims van 65.171 naar 56.472. Deze gegevens komen uit de Risicomonitor Woningbranden van het Data Analytics Centre van het Verbond van Verzekeraars.
Een zorgwekkende trend die uit de cijfers naar voren komt, is de toename van branden veroorzaakt door accu’s en batterijen. Stichting Salvage, die eerste hulp verleent aan gedupeerden bij brand, rapporteert dat 2% van de woningbranden vermoedelijk voortkomt uit de accu’s van elektrische fietsen, scooters en bromfietsen; dat is een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. In totaal zijn accu’s en batterijen nu goed voor bijna 5% van de brandoorzaken, een stijging van 3% in 2022. Dit betreft niet alleen elektrische vervoermiddelen, maar ook gereedschap, speelgoed en mobiele apparaten.
Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars, benadrukt het belang van preventie: “Met de Risicomonitor Woningbranden vragen we jaarlijks aandacht voor brandveiligheid. Jaarlijks gebeurt twee derde van de ernstige brandwonden in en om de woning. Dit jaar ligt de focus op veilig laden. Verstandig omgaan met elektronica kan bijdragen aan het verminderen van brandrisico's. De gegevens van Stichting Salvage bevestigen dat er meer branden plaatsvinden met accu’s en elektrische voertuigen.”
In oktober vinden de Nationale Brandpreventieweken plaats, waarop de brandweer en verzekeraars gezamenlijk aandacht vragen voor het thema ‘veilig laden’. De toename van brandincidenten door verkeerd opladen, met name van accu’s van elektrische fietsen en scooters, vraagt om extra aandacht. Brandweer Nederland wijst erop dat menselijke fouten vaak de oorzaak zijn van branden en dat een verantwoord gebruik van accu's essentieel is.
Rob Baardse van de Nederlandse Brandwonden Stichting waarschuwt voor de noodzaak van kennis en voorbereiding bij accubranden: “De stijging van nieuwe brandoorzaken vereist een andere aanpak. Er is een gebrek aan kennis over wat te doen bij een batterij- of accubrand, en verkeerd handelen kan leiden tot levensgevaarlijke situaties.”
De partners binnen de Brandpreventieweken zullen extra aandacht besteden aan het voorkomen van accubranden en het verstrekken van informatie over de juiste handelwijze bij dergelijke incidenten. Het Verbond biedt bovendien een aantal preventietips voor het veilig gebruik van accu’s en batterijen.
Lees HIER de Risicomonitor Woningbranden
< VorigeVolgende >
Share on: