Gronings Letselschade Congres waardevol voor het juridisch domein

Op maandag 7 oktober 2024 vond het Gronings Letselschade Congres plaats in de Aula van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Het evenement is een waardevolle bijeenkomst voor professionals binnen het juridische domein, en dit jaar was geen uitzondering.

Foto: Petra Oskam, Advocaat bij Kennedy Van der Laan

De dag werd geopend door de dagvoorzitter, prof. mr. dr. A.J. Verheij, hoogleraar privaatrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, die de aanwezigen verwelkomde en het belang van het congres benadrukte. Vervolgens gaf prof. mr. C.E. du Perron, raadsheer bij de Hoge Raad en hoogleraar privaatrecht aan de Universiteit van Amsterdam, een intrigerende inleiding waarin hij de actuele thema's binnen het letselschaderecht toelichtte.
 
Na de inleiding volgde een pauze waarin deelnemers de mogelijkheid kregen om met elkaar van gedachten te wisselen. De eerste spreker na de pauze was mr. K. Redeker, samen met mr. M.W. Knigge, beiden wetgevingsjuristen bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Zij gaven een presentatie over 'De zesde WAM-richtlijn en de gevolgen voor Nederland'. Deze sessie belichtte belangrijke veranderingen in wetgeving en hun impact op de rechtspraktijk in ons land.
 
In de middag gaf mr. N.P. Jonker, advocaat bij Advocatenkantoor Zuiver Recht, een interessante lezing over 'Aansprakelijkheid en nieuwe voertuigen'. Zijn presentatie benadrukte het fenomeen van nieuwe (elektrische) voertuigen en de daarmee samenhangende juridische vraagstukken, waarbij hij opmerkte: "omdat er in 1994 nog geen Fatbike was", waardoor hij de kloof tussen verleden en heden op een luchtige manier illustreerde.
 
Daarna sprak mr. P. Oskam, advocaat bij Kennedy Van der Laan, over 'Aansprakelijkheid van de wegbeheerder'. Deze presentatie leverde cruciale inzichten op in de verantwoordelijkheden van wegbeheerders en de aansprakelijkheid die daaruit voortvloeit.
 
Na een korte pauze gaf mr. P.J. van Eekeren, raadsheer bij het Gerechtshof Amsterdam en voorzitter van de Expertgroep Personenschade, zijn blik op het verkeer vanuit het perspectief van een rechter. Zijn bijdrage zorgde voor een diepgaand begrip van hoe rechters juridische vraagstukken rondom letselschade benaderen.
 
De dag werd afgesloten met een gelegenheid tot het stellen van vragen, gevolgd door de officiële afsluiting door prof. mr. dr. A.J. Verheij. Na afloop waren deelnemers van harte uitgenodigd om na te praten onder het genot van een borrel, wat een uitstekende gelegenheid bood om contacten te leggen en kennis uit te wisselen.
 
Dit congres, dat uitsluitend fysiek toegankelijk was, bood een waardevol platform voor juristen, advocaten en andere professionals om hun kennis op het gebied van letselschade te verdiepen en zich te laten inspireren door expertsprekers.
 
Met de relevante onderwerpen en gedegen sprekers liet het Gronings Letselschade Congres zien dat het een onmiskenbaar item op de agenda van de juridische gemeenschap is. Er wordt uitgekeken naar de volgende editie en de continue ontwikkelingen binnen dit vakgebied

 

Geplaatst op 09-10-2024

< VorigeVolgende >


Share on: