Smartphonegebruik in verkeer verdient de hoogste boete

Voor foutief parkeren op een gehandicaptenplek geldt momenteel een van de hoogste boetes (€490), maar volgens de meeste Nederlandse automobilisten (62%) is dit onterecht en verdient smartphonegebruik in het verkeer de hoogste boete. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Overstappen.nl . In het onderzoek werd gevraagd welke vijf verkeersovertredingen volgens hen het zwaarst beboet zouden moeten worden.

Andere verkeersovertredingen die volgens Nederlanders in de top vijf hoogste verkeersboetes zouden moeten staan, zijn: door een rood licht rijden (60%), het negeren van een rood kruis (50%) en bumperkleven (36%). Opvallend is dat slechts 28 procent van de Nederlanders vindt dat fout parkeren op een gehandicaptenplaats in de top vijf verkeersboetes thuishoort, terwijl automobilisten voor deze overtreding momenteel wel een van de hoogste boetes (€490) opgelegd krijgen. 

"Het is opmerkelijk dat fout parkeren op een gehandicaptenplaats zo laag scoort, terwijl de boete van €490 een van de hoogste is," zegt verzekeringsexpert Jerry Poel. "Dit suggereert dat de maatschappelijke perceptie van deze overtreding niet overeenkomt met de huidige boetebedragen."” 

Nederlanders vinden verkeersovertredingen zoals rechts inhalen (17%), het overschrijden van een doorgetrokken streep (16%) en onnodig stilstaan op de vluchtstrook (10%) minder belangrijk, waardoor deze overtredingen niet in de top vijf van hoogste verkeersboetes terechtkomen. Toch krijg je als automobilist voor deze overtredingen een boete van maar liefst €300. 

Fout parkeren verdient laagste boete 
Slechts 1% van de Nederlanders is van mening dat fout parkeren in de top vijf hoogste verkeersboetes hoort. Dit komt overeen met de werkelijkheid, aangezien de huidige boete van €120 voor fout parkeren relatief laag is. 
De resultaten van het onderzoek tonen aan dat automobilisten willen dat er strenger wordt opgetreden tegen gevaarlijke gedragingen in het verkeer, zoals rijden terwijl je afgeleid bent en het negeren van verkeerssignalen.
Bron: Overstappen.nl
Geplaatst op 02-09-2024

< Vorige


Share on: