ICT-branche moet meer samenwerken in kader van cyberveiligheid

De Stichting Contactgroep Automatisering, CGA, heeft op dinsdag 3 september het VIP Congres 2024 in het AFAS Theater in Leusden georganiseerd. Een van de centrale boodschappen die de deelnemer tijdens deze dag vanuit de AIVD meekreeg was het dringende advies om als branche nog actiever samen te werken bij het verhogen van de cyberveiligheid.

VIP Congres 2024
Jaarlijks organiseert de Stichting Contactgroep Automatisering, CGA, een congres. Tijdens deze congressen informeren de bij de CGA aangesloten automatiseringsbedrijven door middel van workshops de financiële sector over hun laatste innovaties en over hun roadmap voor het komende jaar. Aan het congres op 3 september namen meer dan 700 bezoekers deel die gedurende de dag meededen aan kennissessies die door ruim 30 verschillende automatiseringsbedrijven werden aangeboden.
 
Digitale dreiging is hoog
Een van de sprekers tijdens het plenaire gedeelte van het congres was Ir. Bas Dunnebier EngD, Chief Science and Technology Officer bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, AIVD. De heer Dunnebier gaf in zijn inleiding een schets van de permanente inbreuken die vanuit verschillende kanten op de Nederlandse digitale infrastructuur plaatsvinden. Hij ging in dit kader ook in op de ontwikkeling van quantumcomputers. Hij waarschuwde dat bepaalde data die op dit moment via encryptie technieken goed beveiligd zijn, door derden worden opgeslagen waarbij in de naaste toekomst met inzet van quantumcomputers deze data alsnog onrechtmatig ontsleuteld kunnen worden.
 
Dunnebier gaf aan dat deze en andere digitale ontwikkelingen die de cyberveiligheid bedreigen een extra inzet van automatiseringsbedrijven vragen die de capaciteit van veel automatiseringsbedrijven te boven gaat. Hij riep de deelnemers van CGA op om zich te beraden om op het gebied van cyberveiligheid te komen tot intensievere samenwerking waarbij ook een beroep wordt gedaan op de kennis van het Nationaal Cyber Security Centrum, NCSC.
 
Automatiseringsbedrijven werken langs twee assen
Michael Mackaaij, voorzitter van de CGA, gaf tijdens het congres aan dat de meeste deelnemers van de CGA hun activiteiten langs twee assen opbouwen. Enerzijds worden met inzet van nieuwe technologieën permanent nieuwe tools ontwikkeld waarmee de financiële sector de consument helpt om beter grip te krijgen op hun huidige en toekomstige financiële situatie. Tegelijkertijd zijn de deelnemers zich bewust van de groeiende kwetsbaarheid die de digitale ontwikkelingen met zich meebrengen. Deze leiden enerzijds tot de noodzaak tot consolidatie en anderzijds tot grotere intellectuele en financiële inspanningen die nodig zijn om te kunnen voldoen aan de noodzaak om de sectoren digitaal veilig te houden.
 
Daarnaast gaf Mackaaij aan dat op dit moment binnen de CGA al aandacht wordt gegeven aan samenwerking op het gebied van cyberveiligheid. Mackaaij gaf aan dat de oproep van Bas Dunnebier een krachtige stimulans is om deze samenwerking op korte termijn verder te intensiveren.
 
Presentaties
Alle presentaties van meer dan 30 kennissessies zoals die op 3 september zijn gegeven zijn (binnenkort) te vinden op de website van het VIP-congres 2024 https://www.vipcongres.nl/
Geplaatst op 04-09-2024

Volgende >


Share on: