FERMA roept EU op tot de oprichting van een deskundigengroep

FERMA herhaalt haar voorstel in het beleidsmanifest 2024-2029 voor de Europese Commissie om een Deskundigengroep Klimaatbeschermingskloven op te richten na de recente publicatie van het rapport van de EU Klimaatbestendigheidsdialoog over het verkleinen van de klimaatbeschermingskloof en het versterken van de economische en maatschappelijke veerkracht tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Het rapport over de dialoog over klimaatbestendigheid is het resultaat van een 18 maanden durend project dat is uitgevoerd door een tijdelijke groep belanghebbenden die is opgericht op initiatief van de Europese Commissie[1]. Het rapport stelt een reeks acties voor, belicht goede praktijken en onderzoekt mogelijke oplossingen om de klimaatbeschermingskloof te helpen verkleinen. FERMA en Insurance Europe traden op als co-rapporteurs voor de 17-koppige stakeholdergroep, waarin ook de Wereldbank, EIOPA en het VN-bureau voor risicobeperking bij rampen zitting hadden.
 
Typhaine Beaupérin, CEO van FERMA, zei over het rapport: “FERMA verwelkomt de mogelijkheid om deel te nemen aan dit transversale initiatief binnen de Europese Commissie. De Climate Resilience Dialogue biedt een stevige basis om het bewustzijn van klimaatrisico's te vergroten en het niveau van veerkracht en paraatheid in heel Europa te verhogen. Maar om op die fundamenten voort te bouwen, en vooral gezien de snelheid waarmee de gevolgen van de klimaatverandering in heel Europa voelbaar worden, moeten we een permanente deskundigengroep voor lacunes in de klimaatbescherming oprichten om beleidsaanbevelingen te doen voor de volgende EU-aanpassingsstrategie.”
 
In het verslag staat dat: “De deelnemers zien er heil in om voort te bouwen op het werk van de Climate Resilience Dialogue om vervolginitiatieven te lanceren over de klimaatbeschermingskloof.” FERMA is van mening dat de Europese Commissie een breed scala aan belanghebbenden bijeen moet brengen die deskundigheid vertegenwoordigen over het hele spectrum van initiatieven die in het rapport worden beschreven, om deel uit te maken van de deskundigengroep met een duidelijk mandaat van de Commissie.
 
Het rapport positioneert risicomanagement en de functie van risicomanager als een centraal onderdeel van de inspanningen om de vereiste niveaus van klimaatbestendigheid in heel Europa te bereiken.  Het stelt dat: “Op bedrijfsniveau kan een speciale functie van risicomanager helpen om een risicomanagementcultuur door te laten dringen in - over het algemeen grote - organisaties”, terwijl er ook wordt opgeroepen tot ”het creëren van marktprikkels om te investeren in risicomanagementoplossingen.”
 
Beaupérin: “De risicobeheerfunctie is van cruciaal belang om de fysieke risico's als gevolg van de klimaatverandering te helpen beheren, met inbegrip van de toegenomen frequentie en ernst van natuurrampen. Op bedrijfsniveau spelen risicomanagers ook een integrale rol in het mogelijk maken van de strategische beoordeling van die risico's en de kansen in hun activiteiten in de waardeketen die niet alleen de veerkracht maar ook het concurrentievermogen in dit nieuwe risicotijdperk kunnen versterken.”
 
Het rapport benadrukt verder het belang van verzekeringen bij het verkleinen van de klimaatkloof en beschrijft het als “een van de belangrijkste elementen van de ‘coping capaciteitsdimensie’ van klimaatrisico's”. In het document wordt voorgesteld om gebundelde verzekeringen in te voeren die meerdere klimaatrisico's omvatten, wat volgens het document “ook een bredere spreiding van risico's over gevaren en geografische regio's zou kunnen vergemakkelijken”. Er wordt ook gekeken naar de mogelijkheden voor het opzetten van herverzekeringspools of publiek-private partnerschappen om “ervoor te zorgen dat de risico's, kosten en verantwoordelijkheden duidelijk worden verdeeld tussen de publieke en private sector”.
 
Beaupérin: “De publicatie van het Climate Resilience Dialogue rapport is een belangrijke prestatie en combineert de deskundige inbreng van een breed scala aan organisaties en instellingen. Het is noodzakelijk dat we de duidelijke oproep tot actie erkennen die het zowel op bedrijfsniveau als op Europees niveau doet en de uitdagende maar noodzakelijke stappen nemen die nodig zijn om de klimaatbeschermingskloof te verkleinen en ervoor te zorgen dat we het momentum behouden dat dit rapport heeft gecreëerd.”
 
Het rapport van de Climate Resilience Dialogue is HIER beschikbaar en bevat ook de lijst van deelnemende organisaties aan de Climate Resilience Dialogue.   
 
Geplaatst op 06-09-2024

< VorigeVolgende >


Share on: