Veroordeling voor oplichting leasemaatschappijen

Een verdachte is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden vanwege betrokkenheid bij het oplichten van leasemaatschappijen. Door het inzetten van stromannen en het verstrekken van valse financiële gegevens wist hij meerdere auto's in bezit te krijgen. De verdachte maakte hierbij misbruik van kwetsbare personen om zelf buiten schot te blijven.

Sluwe aanpak
De voertuigen, waarvan hij nooit de eigenaar was, werden vervolgens door de verdachte te koop aangeboden op diverse buitenlandse verkoopsites. De rechtbank bestempelde deze werkwijze als sluw en berekenend, omdat hij duidelijk extra zorgvuldigheid in acht nam om de verkoop van de auto's in Nederland moeilijk te traceren. De rechtbank is van mening dat de verdachte van deze vorm van oplichting zijn beroep heeft gemaakt, aangezien de frauduleuze handelingen elkaar in hoog tempo opvolgden. Alleen door ingrijpen van politie en justitie kon een einde worden gemaakt aan zijn praktijken. Uit de feiten concludeert de rechtbank dat de verdachte zich tot doel had gesteld om via leaseovereenkomsten voertuigen te verkrijgen en deze vervolgens in het buitenland door te verkopen, zonder ooit van plan te zijn de leaseovereenkomsten na te komen.

Witwassen van crimineel geld
Daarnaast is de verdachte schuldig bevonden aan witwassen, omdat hij in het bezit was van grote hoeveelheden vervuilde bankbiljetten die afkomstig waren uit misdrijven, met name plofkraken. De rechtbank rekent dit zwaar aan, omdat plofkraken een gevoel van onveiligheid in de samenleving teweegbrengen en banken hebben gedwongen dure maatregelen te nemen om dit soort misdrijven te voorkomen. Een gevolg hiervan is dat steeds meer pinautomaten uit het straatbeeld verdwijnen, wat vooral nadelig is voor minder zelfredzame burgers.

Lees hier de hele uitspraak.

Bron: Stichting Vbv
Geplaatst op 23-08-2024

< VorigeVolgende >


Share on: