UvA benoemt Bas Kolen tot bijzonder hoogleraar Enterprise Risk Management

Dr. ir. Bas Kolen start op 1 september aan de Universiteit van Amsterdam als bijzonder hoogleraar ‘Enterprise Risk Management’. De leerstoel is mogelijk gemaakt door de Stichting Assurantiebeurs Amsterdam en is voor één dag de week. De andere dagen blijft hij als directeur Onderzoek en Ontwikkeling werkzaam bij HKV lijn in water.


Kolen wordt onderdeel van de onderzoeksgroep Actuarial Science and Mathematical Finance van de University of Amsterdam - Amsterdam School of Economics en gaat zich richten op het kwantitatief modelleren van klimaatrisico’s en wat die risico’s betekenen voor de verzekeringssector. Vanuit de leerstoel zal hij o.a. bijdragen aan de kennisontwikkeling en kennisoverdracht richting verzekeraars, water- en omgevingsbeheerders en beleidsmakers.

Kolen: “Ik heb er veel zin in en hoop zo verder bij te dragen aan inzichten hoe klimaatrisico’s doorwerken in de financiële sector. Hierbij horen ook gevolgen van de manieren hoe we ons kunnen ‘wapenen tegen’ of ‘omgaan met’ deze klimaatrisico’s.

De komende tijd ga ik eerst kennismaken en luisteren. Dit om de relevante onderzoeksvragen aan te scherpen en vervolgens de onderzoeken vorm te geven. Dit doe ik natuurlijk niet alleen, samenwerkingen zijn nodig. Heb je een idee of wil je bijdragen aan onderzoek, ik hoor je graag!”

Over Bas Kolen
Kolen studeerde Civiele Technologie en Management aan de Universiteit Twente. Hij promoveerde in 2013 aan de Radboud Universiteit op de effectiviteit van crisismanagement op de reductie van overstromingsrisico’s. Kolen werkt sinds 1999 bij HKV aan diverse klimaatvraagstukken, zowel als wetenschappelijk directeur als senior adviseur op het gebied van veiligheid en crisisbeheersing. Hij werkte daarnaast vanaf 2015 ook voor de TU Delft, onder andere binnen het Pandemic & Disaster Preparedness Center.
Door Cindy van der Helm
Geplaatst op 30-08-2024

< VorigeVolgende >


Share on: