Onbezorgd genieten deze festivalzomer: tips tegen diefstal en verlies

Pukkelpop, Lowlands of Decibel: het festivalseizoen is in volle gang en de zon werkt ook eindelijk mee. Duizenden mensen trekken naar (weekend)festivals om te genieten van muziek en gezelligheid. Hoewel festivals een bron van plezier en onvergetelijke momenten zijn, brengen ze ook risico’s met zich mee, zoals diefstal of het kwijtraken van persoonlijke bezittingen. Hoe kun je je hier het beste tegen beschermen?

Diefstal op festivals
Festivals zijn – net als alle andere grote evenementen – vaak een walhalla voor zakkenrollers. Uit recent onderzoek van Allianz Direct blijkt dat met name geld, zonnebrillen en muntjes vaak worden gestolen. 45 procent van de festivalgangers is zich sterk bewust van het risico op diefstal, en bijna de helft (48%) van de bezoekers laat sieraden en andere waardevolle spullen dan ook bewust thuis. Slechts 18 procent van de festivalgangers neemt extra voorzorgsmaatregelen door gebruik te maken van een kluisje op het festivalterrein. 

Tips bij verlies of diefstal op een festival
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Met deze tips bereid je je goed voor en kun je zorgeloos genieten tijdens jouw favoriete festival:

  1. Laat waardevolle spullen thuis: is het echt nodig om dat kostbare sieraad mee te nemen? Kies voor een goedkope zonnebril in plaats van je dure merkzonnebril, en neem een oudere trui mee in plaats van die gloednieuwe.
  2. Maak gebruik van een kluisje op het festivalterrein om je sleutels, portemonnee en andere zaken die je niet de hele dag nodig hebt veilig op te bergen.
  3. Contant geld is een van de zaken die vaak verloren of gestolen worden. Neem daarom alleen je pinpas mee en/of zorg dat je kunt betalen met je telefoon. Mocht je je pinpas kwijtraken, dan kun je deze via je smartphone gemakkelijk en snel blokkeren.
  4. Controleer je verzekering: voordat je naar een festival gaat is het goed om te checken welke verzekering dekking biedt. Voor weekendfestivals kun je vaak een claim indienen via je reisverzekering, maar dagfestivals vallen meestal buiten deze dekking.
  5. Smartphoneverzekering: veel smartphoneaanbieders bieden een aparte verzekering die dekking biedt bij diefstal of schade van je smartphone. Controleer of jouw toestel verzekerd is.
  6. Inboedelverzekering met buitenhuisdekking: sommige inboedelverzekeringen bieden dekking buiten je huis. Check of jouw verzekering ook schade of diefstal tijdens festivals dekt.

*Onderzoek uitgevoerd in opdracht van Allianz Direct door Direct Research onder een representatieve groep Nederlanders in maart 2024.

Geplaatst op 07-08-2024

< VorigeVolgende >


Share on: