Letselschade door een ongeluk met uw elektrische fiets?

Zelfs wanneer u altijd voorzichtig bent in het verkeer en goed oplet wanneer u fietst, kan het toch gebeuren: een ongeluk met uw elektrische fiets. Het is te hopen dat u met de schrik vrijkomt, maar het aantal gevallen van letselschade onder bezitters van een e-bike neemt de laatste jaren toe. Daarom is het goed dat u weet wat u kunt doen als u een dergelijk ongeval overkomt. Daarnaast geven we u informatie over de aansprakelijkheid en de mogelijkheden om een schadevergoeding te claimen.


De opmars van de e-bike in Nederland
De elektrische fiets is in 2013 aan zijn opmars begonnen. In 2023 waren er ongeveer 3,2 miljoen elektrische fietsen in Nederland. Dit is ruim 14% van het totaal aantal fietsen. Vooral veel fietsers van 65 jaar en ouder gebruiken een elektrische fiets en zij leggen gemiddeld langere afstanden af dan gebruikers van een gewone fiets.

Een normale e-bike bereikt een maximale snelheid van 25 km/uur. Er zijn ook snelle elektrische fietsen, de zogenaamde speed pedelecs, met trapondersteuning tot 45 km/uur. Tot slot is de fatbike in opkomst, vooral dankzij zijn populariteit onder tieners. Deze elektrische dikke-bandenfiets rijdt maximaal 25 km/uur en geldt dan ook als een normale e-bike, maar wordt door veel gebruikers opgevoerd.  

Wat te doen na een ongeval met uw e-bike
Bent u betrokken bij een verkeersongeval met uw elektrische fiets? Dan is het allereerst van belang of u of iemand anders gewond is geraakt. Waarschuw dan meteen de hulpdiensten. Er zal een ambulance komen om medische hulp te verlenen en de politie zal de toedracht van het ongeval onderzoeken en mogelijk een proces-verbaal opstellen.

Informatie over het ongeval kan later belangrijk bewijsmateriaal zijn voor het afhandelen van uw letselschade. Maak foto’s van de plaats van het ongeval en van de schade. Schrijf daarnaast alles op over het ongeval: de plaats van het ongeluk, de datum en tijd, de staat van de weg en de weersomstandigheden. Omschrijf ook hoe het ongeval is gebeurd.

U kunt in veel gevallen uw schade vergoed krijgen
Bent u aangereden door een automobilist? Vul dan samen met de andere partij een schadeformulier in. Daarop legt u vast wat is er gebeurd en wie er betrokken zijn.

Zijn er mensen die het ongeluk hebben gezien? Vraag of u de contactgegevens mag noteren voor het opvragen van een getuigenverklaring. Met name als er sprake is van een groot ongeval, kunnen getuigenverklaringen heel belangrijk zijn.

Wie is er aansprakelijk bij een ongeluk met een elektrische fiets?
Het is belangrijk om te weten wie er schuld heeft aan het ongeval. Als duidelijk is wie de schuldige is, kan de aansprakelijkheid worden vastgesteld. Soms is de veroorzaker van het ongeval aansprakelijk, maar niet altijd. Bij een ongeluk tussen een fietser en een motorrijtuig, zoals een auto, motorfiets of speed pedelec, is de eigenaar van het voertuig vaak degene die aansprakelijk is.

Bent u als fietser aangereden door een motorvoertuig? Dan is de bestuurder van het motorrijtuig automatisch geheel of gedeeltelijk aansprakelijk, zelfs als zij geen schuld heeft aan het ongeval. Omdat fietsers kwetsbaar zijn in het verkeer en worden gezien als zwakkere verkeersdeelnemers, heeft de wet een speciale regeling bij een aanrijding met een motorrijtuig. De bestuurder van het motorrijtuig is altijd minimaal voor de helft aansprakelijk voor uw schade. Bij kinderen tot 14 jaar is dit zelfs 100%.  

Bij een botsing tussen twee fietsers is degene die het ongeval heeft veroorzaakt aansprakelijk. De aansprakelijkheid kan gebaseerd zijn op het overtreden van een verkeersregel, zoals het niet verlenen van voorrang of het negeren van een rood verkeerslicht.

Juridische hulp bij letselschade
Wanneer u letselschade heeft opgelopen door toedoen van iemand anders, loopt u tegen behoorlijke kosten aan. Deze kosten kunt u op de aansprakelijke partij verhalen. Om er zeker van te zijn dat uw schade volledig wordt vergoed, is het verstandig om een deskundige letselschadejurist in te schakelen, bijvoorbeeld Haartsen Letselschade. De kosten van de jurist kunnen ook op de aansprakelijke partij worden verhaald.

Bij het zoeken van juridische hulp is het belangrijk om erop te letten dat het kantoor beschikt over het Nationaal Keurmerk Letselschade. Zo weet u zeker dat u kunt rekenen op de beste kwaliteit van dienstverlening.

 

Blog: Haartsen letselschade
Geplaatst op 22-07-2024

< VorigeVolgende >


Share on: