Effectiviteit van waterschermen afhankelijk van verschillende factoren
Uit een literatuurstudie uitgevoerd door het NIPV in opdracht van het LEC Industriƫle Veiligheid blijkt dat het gebruik van waterschermen of waterstralen om gas- of dampwolken te beheersen vaak slechts beperkt effect heeft.
Dit effect wordt beïnvloed door diverse variabelen, zoals het type gas/damp, de snelheid van uitstroom, windrichting en de wijze van implementatie van het waterscherm. Het volledig bestrijden van een gas- of dampwolk met een waterscherm wordt doorgaans als onrealistisch beschouwd.Drie manieren waarop een waterscherm de invloed op een dampwolk kan hebben
Het onderzoek richtte zich op het evalueren van de effectiviteit van waterschermen en -stralen bij incidenten met toxische of brandbare gas- en dampwolken. Er werden globaal drie mechanismen geïdentificeerd waarmee een waterscherm de verspreiding van een dampwolk kan beïnvloeden: mechanisch (door menging of verplaatsing), thermisch (door afkoeling of opwarming) en fysisch of chemisch (door oplossen). De mate waarin elk van deze mechanismen bijdraagt, blijkt echter vaak niet duidelijk te zijn op basis van beschikbare praktijkrapporten en experimenten.
Effectiviteit van waterschermen is afhankelijk van verschillende factoren
De onderzoekers constateerden dat de effectiviteit van een waterscherm sterk afhankelijk is van verschillende factoren, wat het in de praktijk complex maakt om het juist toe te passen. Uit de literatuur blijkt verder dat het verminderen van de dampconcentratie direct achter een waterscherm over het algemeen goed mogelijk is. Echter, verder achter het scherm neemt deze reductie af, mogelijk omdat de dampwolk wordt verplaatst door de stroming van het water rondom het scherm. Het lijkt in de meeste situaties praktisch niet haalbaar om met een waterscherm een dampwolk volledig te reduceren en verdere verspreiding te voorkomen.
< VorigeVolgende >
Share on: