Europees risicodragend kapitaal stroomt nu vooral naar VS
Vandaag verschijnt het rapport Trendzicht 2025. Hierin analyseert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ontwikkelingen met betrekking tot de financiële sector. Risico's, knelpunten en beheersmaatregelen binnen de vier toezichtgebieden van de AFM staan centraal. Daarnaast deed de AFM een diepere analyse naar twee onderwerpen. Europese kapitaalmarkten en consumptief krediet.
In het kort
• Algemene trends en risico’s in de financiële sector
• Analyse Europese kapitaalmarkten: veel Europees risicodragend kapitaal stroomt nu naar de VS
o Europese kapitaalmarktunie is noodzakelijk
• Analyse consumptief krediet: zes op de tien Nederlandse huishoudens hebben een consumptief krediet
o Vroegtijdige signalering biedt kansen voor aanpak schuldenproblematiek
Algemene trends en risico’s in de financiële sector
Geopolitieke ontwikkelingen kunnen de rust op de financiële markten snel laten omslaan. Ook de financiële positie van kwetsbare groepen blijft hierbij een zorg. Het ontstaan van cyber- en concentratierisico’s door digitalisering, het achterlopen van de duurzaamheidstransitie en toenemende divergentie in regelgeving en toezichtarbitrage vergt aanhoudende aandacht.
Analyse Europese kapitaalmarkten: veel Europees risicodragend kapitaal stroomt nu naar de VS
Veel Europees risicodragend kapitaal stroomt nu naar de VS vanwege meer liquide en efficiëntere Amerikaanse kapitaalmarkten. Krachtige Europese kapitaalmarkten zijn nodig om innovatie, duurzame groei en strategische autonomie binnen de EU te bevorderen. Een Europese kapitaalmarktunie vergroot het aanbod van risicodragend kapitaal, maar dat betekent niet automatisch dat dit kapitaal tendienste komt van de Europese economie. Voor een concurrerende Europese economie zijn bredere economische hervormingen nodig.
In de publicatie ‘Een Europese kapitaalmarktunie: noodzakelijke voorwaarde maar geen garantie voor een concurrerende Europese economie’ worden de gevolgen belicht van een krachtige Europese kapitaalmarktunie voor de innovatie- en concurrentiekracht van Europa.
Laura van Geest, bestuursvoorzitter van de AFM: 'Een krachtige Europese kapitaalmarktunie is noodzakelijk, maar voor een echte verbetering van de concurrentiepositie van Europa zijn economische hervormingen cruciaal.'
Analyse consumptief krediet: zes op de tien Nederlandse huishoudens hebben een consumptief krediet
Zes op de tien Nederlandse huishoudens hebben een consumptief krediet. In Nederland hebben ruim 700.000 huishoudens problematische schulden. Dit is een breed maatschappelijk probleem. Eén element in de hele schuldenproblematiek zijn achterstanden op consumptief krediet.
Vroegtijdige signalering biedt kansen voor aanpak schuldenproblematiek
In de publicatie ‘Consumptief krediet en financiële kwetsbaarheid’ wordt ingezoomd op het ontstaan van betalingsproblemen bij consumptief krediet en op kansen voor preventie. De AFM ziet hiervoor mogelijkheden. Vooral de vroege signaleringsfunctie van andere betalingsachterstanden zoals de zorgverzekering kunnen hierbij een rol spelen. Maar ook voorzienbare effecten van relatiebeëindiging en werkverlies bieden preventieve mogelijkheden. Kredietaanbieders hebben nu geen rol in de aanpak van deze vroegtijdige signalering. De AFM ziet juist een belangrijke rol en gaat hierover met de sector in gesprek. 
Laura van Geest, bestuursvoorzitter van de AFM: 'Vroegtijdige signalering van betalingsachterstanden biedt kansen voor aanpak en preventie van schuldenproblematiek, ook bij consumptief krediet. Kredietaanbieders kunnen daarbij een belangrijke rol spelen.'
Meer informatie
Trendzicht 2025 (pdf, 1.5 MB)
< VorigeVolgende >
Share on: