Interpolis verandert voorwaarden mobiliteitsverzekeringen

Per 1 december 2024 past Interpolis haar mobiliteitsverzekeringen aan om de verkeersveiligheid te bevorderen. Schade die ontstaat door het gebruik van een mobiele telefoon zonder handsfree systeem valt voortaan buiten de dekking.

Deze beslissing is genomen naar aanleiding van onderzoek waaruit bleek dat het telefoongebruik in het verkeer de afgelopen zes jaar met meer dan 13% is gestegen. Interpolis beschouwt niet-handsfree bellen nu als gelijkwaardig aan rijden onder invloed van alcohol en drugs. Dit betekent dat bestuurders die na deze datum schade of letsel veroorzaken door het gebruik van hun telefoon, niet verzekerd zijn. De kosten voor schade aan het eigen voertuig en aan derden komen dan volledig voor hun rekening. Interpolis zal de tegenpartij schadeloosstellen, maar behoudt zich het recht voor om de schade bij de bestuurder te verhalen.

Het bewustzijn van de gevaren van telefoongebruik in het verkeer is groot, maar het blijkt moeilijk om het gedrag aan te passen. Volgens een representatief onderzoek dat Interpolis in november 2024 liet uitvoeren door Motivaction, zegt 15% van de respondenten in gevaarlijke situaties te zijn beland door hun telefoon gebruik. Daarnaast is 1 op de 5 respondenten het eens met de stelling dat ze vaak afgeleid worden door hun telefoon, zelfs als ze deze niet actief gebruiken. Hoewel 64% bereid is om volledig offline te rijden, blijkt dat dit in de praktijk nog niet altijd gebeurt. Veel mensen zijn terughoudend om anderen aan te spreken op hun telefoon gebruik, uit vrees voor agressieve reacties.

Desondanks zijn Nederlanders zich bewust van de risico's van telefoongebruik tijdens het rijden. Ruim 83% van de respondenten vindt dat er zwaardere straffen moeten komen voor bestuurders die hun telefoon niet-handsfree gebruiken. Bovendien geeft 77% aan dat verzekeraars strenger moeten handhaven op dit gebied. De wijziging van de verzekeringsvoorwaarden sluit aan bij de bredere doelstelling van Interpolis om de verkeersveiligheid in Nederland te verbeteren en te streven naar nul verkeersslachtoffers in 2050.

Volgens Adriaan Heino, verkeerspsycholoog bij Interpolis, is het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer een hardnekkig probleem dat blijft toenemen. Hoewel mensen de gevaren inzien, verandert hun gedrag nauwelijks. 45% van de verkeersdeelnemers zei niet te bellen tijdens het rijden als ze weten dat schade door niet-handsfree bellen niet gedekt is. Met deze wijziging wil Interpolis niet alleen het bewustzijn van de risico's verhogen, maar ook bestuurders aanmoedigen na te denken over de financiële gevolgen van afleiding door hun telefoon.

Geplaatst op 15-11-2024

Volgende >


Share on: