Donald Trump krijg borgsom niet bij elkaar voor hoger beroep in fraudezaak

Donald Trump heeft vooralsnog geen succes gehad bij het verkrijgen van een borgsom waarmee hij in beroep kan gaan tegen een vonnis van 454 miljoen dollar in een civiele fraudezaak in New York. Hij moet vooraf het volledige bedrag zelf betalen, volgens zijn advocaten.

De voormalige president van de Verenigde Staten moet nu ofwel het benodigde geld zien te vinden, of een borgsom storten om te voorkomen dat de autoriteiten van de staat beslag leggen op zijn eigendommen terwijl hij in hoger beroep gaat tegen de beslissing van rechter Arthur Engoron, uitgesproken op 16 februari. In dit vonnis werden Trump en medegedaagden veroordeeld tot het betalen van 464 miljoen dollar aan boetes en rente wegens het verkeerd opgeven van de waarde van eigendommen om kredietverstrekkers en verzekeraars te misleiden.
 
De advocaten van de Republikeinse oud-president pleitten op maandag 18 maart in een rechtszaak bij een staatsberoepshof om de uitvoering van het vonnis uit te stellen. Ze betoogden dat het bedrag buitensporig hoog is. Tot op heden hebben de gedaagden naar verluidt 30 borgmaatschappijen benaderd via vier verschillende makelaars om een borgsom te verkrijgen.
 
Het opleggen van een onmogelijke borgsom als voorwaarde voor hoger beroep zou volgens de advocaten van Trump duidelijk onherstelbare schade toebrengen aan de gedaagden.
 
In plaats daarvan vroegen de advocaten om een borgsom van $100 miljoen, terwijl Trump in hoger beroep gaat tegen het vonnis. Een borgmaatschappij zou verantwoordelijk zijn voor een eventuele uitbetaling als Trump zijn beroep verliest en niet in staat blijkt te zijn om te betalen.
 
De advocaten van Trump hebben een verklaring toegevoegd van Gary Giulietti, een leidinggevende bij verzekeringsmakelaar Lockton Cos. LLC, die Trump heeft ingehuurd om te helpen bij het verkrijgen van een borgsom.
 
Giulietti schreef dat een borgsom van de volledige 464 miljoen dollar onder de huidige omstandigheden niet mogelijk is. Hij merkte op dat veel borgmaatschappijen geen borgsommen boven de 100 miljoen dollar willen verstrekken en alleen contant geld of waardepapieren - geen onroerend goed - als onderpand willen accepteren.
 
Trump ontkent de beschuldigingen in de zaak, die werd aangespannen door de procureur-generaal van New York, Letitia James, in de New Yorkse staatsrechtbank in Manhattan.
 
Eerder deze maand betaalde Trump al een borgsom van 91,6 miljoen dollar om een smaadzaak van 83,3 miljoen dollar te dekken die was aangespannen door schrijfster E. Jean Carroll, terwijl hij in hoger beroep gaat. Deze zaak ontstond nadat hij haar een leugenaar noemde nadat ze hem tientallen jaren geleden beschuldigde van verkrachting.
Bron: Reuter
Geplaatst op 19-03-2024

< Vorige


Share on: